Присиљавали Кинезе да раде у кол-центрима у Хрватској и Словенији

Заједничком акцијом словеначког и хрватског МУП-а прекинут је међународни ланац организоване криминалне групе која је, како се сумња, држављане Кине присиљавала да раде у кол-центрима, учествујући на тај начин у криминалним преварама.

Хрватски МУП је саопштио да његови полицијски службеници у координацији са Жупанијским државним тужилаштвом Велике Горице спроводе истрагу због сумње у експлоатацију већег броја људи, држављана НР Кине.

Осумњичени су, како се наводи, држављане Кине присиљавали да раде у кол-центрима, учествујући на тај начин у криминалним преварама.

У акцију је укључена и словеначка полиција с обзиром на то да су кол-центри били и у Марибору и у Љубљани, преноси хрватски портал Индекс.

Словеначки медији су раније објавили да је тамошњи МУП открио међународну злочиначку организацију која се бави трговином људима, присиљавајући стране држављане да раде илегалне послове у кол-центрима широм света.

Кинески држављани били су затворени у две виле на ширем загребачком подручју - у једној од 800 квадрата затечена су 42 кинеска држављана, у другој од 400 квадрата затечено је 19 кинеских држављана, речено је на конференцији за новинаре представника МУП-а.

Иначе, двојица од тих Кинеза били су чувари и радили су за Хрвате који су водили операцију.

Један Хрват (48) осумњичен је да је унајмио две наведене куће које су биле опремљене тек минималним условима потребнима за становање, док је други, 51-годишњак с подручја Загреба, жртве довезао у Хрватску.

Намамили су их, како се наводи, обећањима о лакој и легалној заради, а онда су их заточили, одузели документе и терали да за њих месецима врше финансијске преваре.

У ноћи између четвртка и петка полиција је започела координирану акцију упада у обе виле, циљ је био затећи жртве у чињењу превара.

Један припадник полиције је том приликом повређен, рекао је Дамир Барић, командант интервентне полиције.

На конференцији је приказан и видео-снимак ове акције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво