Ји: Македонија и Грчка имају прилику да реше спор око имена

Сада је права прилика да Македонија и Грчка пронађу решење за дугогодишњи спор око имена, сматра заменик помоћника државног секретара САД за европске и евроазијске послове Хојт Брајан Ји.

Хојт Ји је, истовремено, поручио да државе морају да поштују суверенитет других земаља и да не би требало да траже промену граница.

"Не желимо да видимо промене у границама Западног Балкана, не видимо потребу за тим", рекао је Ји за бугарску телевизију Блумберг, преноси 24 вести на македонском језику. 

Он је навео да се компромис може постићи само уз снажну вољу лидера обе земаље.

"Македонија и Грчка имају прилику да постигну споразум о питању имена. Верујем да постоји политичка воља, како у Атини, тако и у Скопљу, да се постигне споразум и да се ово питање реши једном за свагда. Биће тешко. Али ако две земље наставе да раде, као што смо радили до сада, посредством (посредника УН у преговорима о новом имену Македоније) Метјуа Нимеца, верујемо да је то могуће", рекао је Ји.

Осврнуо се и на споразум о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који су ратификовале обе земље, оценивши да је то позитиван корак не само за те земље, већ за читав регион.

Ји је и похвалио посвећеност лидера Македоније и Бугарске. 

"Ово је врло добар почетак који позитивно утиче на бугарско председавање ЕУ. На тај начин Бугарска је посвећена региону, не само са речима ...", рекао је Ји.

Како је навео, многе земље говоре о важности Западног Балкана и значају помоћи региону, али су ретке оне које предузимају конкретне кораке, потписују уговоре и испуњавају споразуме.

број коментара 5 пошаљи коментар
(недеља, 04. феб 2018, 13:10)
anonymous [нерегистровани]

Конструктивна критика

Сваки званичник заслужује пажњу ако износи конструктивну критику, оставимо злурадост по страни, у политици је реторика "нон плус ултра" - наравно да реторика без решења не води никуда, чињенице су су такве. Сви званичници имају своје домене, према томе ради се о усаглашавању.

(недеља, 04. феб 2018, 12:48)
Rajko [нерегистровани]

Rajko

Ovaj je u "svakoj čorbi mirodjija"

(субота, 20. јан 2018, 13:58)
anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Mozda ,,,,Tacno

Ali u slucaju da se umesate vi Ameri ,resenje ,,rezultat bice isti kao
predmet,konflikt Kosova ....Pero

(субота, 20. јан 2018, 12:10)
Aotearoa [нерегистровани]

Slazem se

u potpunosti sa vama !

(субота, 20. јан 2018, 07:15)
anonymous [нерегистровани]

Dosta

Ma ljudi dosta nam je ovoga zamenika,zamenika,zamenikadrzavnog sekretara.Pa to vam je kao pomocnik gradonacelnika Crne Bare.Pozdrav!!!!!!!!!!!!