Широм Републике Српске и Црне Горе пливало се за Часни крст

Поводом празника Богојављења, обележавања дана када је на реци Јордан крштен Исус Христ, широм Републике Српске и Црне Горе данас је одржано пливање за Часни крст.

Поводом Богојављења у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци служена је света архијерејска литургија и организована литија до моста Патра.

Владика бањалучки Јефрем је окупљеним верницима упутио празнични поздрав "Бог се јави!", те их позвао да учествују у богојављенској литији.

Победник пливања за Крст часни је Бањалучанин Мирко Иванковић (25).

Иванковић је први стигао до Часног крста од 33 учесника Богојављенског пливања у реци Врбас.

Владика Јефрем је потом благословио пливаче, а након завршетка пливања заједно са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем даривао је Иванковића златником, док су и остали учесници пливања добили пригодне поклоне.

Радојичић је рекао да град наставља традицију пливања за Часни крст на Богојављење, те да годинама заједнички организује богојављенске свечаности са Српском црквеном општином и Епархијом бањалучком.

"Ова традиција траје више од 100 година, прекидана је у различитим временима у зависности када је која држава долазила и систем, ратови и остало, али се изнова враћала", истакао је Радојичић.

Иванковић је рекао да за њега представља велику част то што је први допливао до Часног крста.

Празник Богојављења у Требињу је почео Светом архијерејском литургијом у Храму Светог Преображења Господњег, коју је служио епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Владика Григорије је рекао да је "веома важно да схватимо да нико од нас не може да поседује Духа Светог, али свако може да се ослони на њега, да му следује и да га прихвата".

Након литије и освећења воде реке Требишњице уследило је традиционално пливање за Часни крст у којем је учествовало више од 70 Требињаца и Херцеговаца.

Никола Љешковић (25) први је допливао до Часног крста.

Међу учесницима била је и тридесетогодишња Драгица Драпић, која је први пут пливала за Часни крст.

Добитник златника за победу на Богојављенском пливању до Часног крста у реци Жељезници у Источном Сарајеву је Градимир Миладиновић, студент права из Требиња.

У својој колекцији већ има три златника са Богојављенских пливања.

На такмичење се пријавило 18 одважних пливача, којима је љубав према Богу и православној традицији била јача од хладних таласа реке.

За часни крст пливало се данас и у Вишеграду. У конкуренцији 28 такмичара из Вишеграда, Ваљева, Фоче, Рогатице и Сокоца стазу другу 33 метра први је препливао Марко Милановић (19) из Фоче.

Њему је награду за освојено прво место уручио митрополит дабробосански Хризостом.

"Ово је моје прво учествовање на овој манифестацији. Дрина је била хладна, али смо, ипак, успели", рекао је Милановић, истакавши да је срећан због награде коју је освојио, јер је данас велики празник Богојављење, пренела је РТРС.

Традиционално пливање је одржано у Градишци, Приједору, Новом Граду, Дервенти, Броду, Мостару, Фочи, Брчком.

Пливање за Часни крст у Морачи

Иван Стаматовић са сином Савом из Рогама први је стигао до Часног крста у Подгорици, а пливање је у Морачи организовала Митрополија црногорско-приморска и Црквена општина Подгорица. Крст је освештао митрополит Амфилохије.

Стаматовићев син Сава има осам година и био је најмлађи учесник.

"Предивно се осећам. Ово ми је шеста или седма година откад пливам. Никад нисам имао неки такмичарски дух, увек ми је било битно да учествујем, али сад ми је још већу снагу дало то што је мој син ове године пливао са мном и баш сам срећан што смо заједнички дошли до крста", рекао је Иван Стаматовић.

Стаматовићи су награђени златником са ликом Светог Петра Цетињског.

Бројни верници окупили су се данас на Саставцима река Мораче и Рибнице, а њих око 200 је пливало до освештаног крста.

Трећа до крста је допливала Николина Аћимић, једна од малобројних жена која је учествовала у данашњој церемонији, а која већ шест година плива за часни крст и била прва жена која је учествовала у Богојављенском пливању у Подгорици.

"Мени је част и задовољство што сам прве године са овим момцима учествовала... После мене, има и других девојака које су учествовале", рекла је Аћимићева.

Веселин Мугоша из Дахне, који има 68 година, био је најстарији пливач.

"Као рођени Подгоричанин детињство сам провео на Морачи, подсетио сам се на та времена и драго ми је што сам скочио данас у Морачу", рекао је Мугоша, пренели су црногорски медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи