Русија забранила увоз јабука из БиХ

Руска Федерација обуставила је увоз јабука из Босне и Херцеговине због сумње у реекспорт, jaвља сарајевски "Дневни аваз".

Како незванично сазнаје Аваз, воће је у Русију покушало да извезе једно предузеће из Бијељине.

Ово је други пут у последњих неколико година да Русија обуставља увоз воћа из БиХ, а према речима упућених, очекује се да руска страна овај пут не буде толико благонаклона, наводи Аваз.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је, како су пренели медији, изјавио да је Руска Федерација поново увела забрану за увоз јабука из БиХ која ступа на снагу у понедељак, 22. јануара.

"Руска страна обавестила је Управу за заштиту здравља биља БиХ да ће од 22. јануара стопирати извоз јабука из БиХ до даљег, односно док се ова ситуација не реши. Разлог за увођење ове мере јесте што је компанија из Бијељине препакивала, према наводима руске стране, јабуке пореклом из Пољске и извозила их у Русију", рекао је Шаровић.

Министар је објаснио да је сертификат за спорне јабуке издала фитосанитарна инспекција у Брчко Дистрикту.

"Наложио сам Управи за заштиту здравља биља да о овом случају обавести надлежна министарства Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко Дистрикта и затражио од надлежних институција да предузму све активности како би се овај случај расветлио", рекао је Шаровић.

Навео је да овај случај указује на кршење споразума и потписаног протокола са Руском Федерацијом, с обзиром на озбиљну сумњу у злоупотребу због чега ће бити обавештени и други надлежни контролни органи.

"О даљим активностима које ће предузети надлежне институције благовремено ћемо обавестити јавност наредних дана. Затражићемо и разговоре са руском страном како би отклонили и поново успоставили извоз у Руску Федерацију", додао је Шаровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво