Председнички избори у Црној Гори 15. априла

Председник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић расписао је изборе за председника Црне Горе за 15. април, саопштено је из његовог кабинета, преносе "Вијести".

"Верујем да ће избори бити одржани у позитивној и демократској атмосфери и да ћемо сви заједно још једном показати зашто је Црна Гора лидер у свом окружењу", изјавио је председник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић. 

У саопштењу се додаје да је о расписивању избора обавештен председник Филип Вујановић.

То ће бити седми председнички избори од увођења вишепартијског система у Црној Гори. 

Кандидат Демократске партије социјалиста биће јавности представљен најкасније за две седмице. Тада ће, како је најављено из Демократског фронта (ДФ), и они изаћи са именом свог кандидата.

Представници "грађанске" опозиције још вагају, али двојица лидера из тог блока су се изјаснила – председник Демоса Миодраг Лекић би могао поново бити кандидат, док челник СНП-а Владимир Јоковић то сигурно неће бити.

Иначе, на првим непосредним изборима 1990. године победио је Момир Булатовић, као и на другим, одржаним 1992/93. године.

Мило Ђукановић је победио на изборима 1997. године. На председничким изборима 2003, 2008 и 2013. године победио је Филип Вујановић.

Председник Црне Горе бира се на општим изборима, напосредно и тајним гласањем, на пет година.

За председника Црне Горе биће изабран кандидат који добије више од половине важећих гласова бирача који су гласали. Ако ниједан кандидат не добије тај број гласова одржава се други круг избора за 14 дана.

Како је предвиђено Законом, у другом изборном кругу учествоваће два кандидата који добију највећи број гласова. 

За црногорског председника, у другом кругу, биће изабран кандидат који је добио већи број гласова изашлих бирача.

Потенцијални кандидати за председника Црне Горе мораће да прикупе најмање 7.932 потписа подршке.

Према Закону о избору председника, кандидатуру може предложити политичка странка или група грађана, на основу потписа најмање 1,5 одсто укупно уписаних бирача, који се рачунају према подацима са избора који су претходили одлуци о расписивању избора.

На парламентарним изборима 2016. године у Црној Гори је било 511.405 уписаних бирача, пренела је РТЦГ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи