Столтенберг: Заев је мој пријатељ и херој

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је да за Македонију не постоји план Б, и да нема чланства у тој војној алијанси, без решења питања имена те државе. Столтенберг је рекао новинарима да је македонски премијер Зоран Заев његов пријатељ и херој.

На крају посете Скопљу и заједничке конференције за новинаре, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је новинарима да је македонски премијер Зоран Заев његов пријатељ и херој.

Како су пренели македонски медији, новинари су на самом крају прес конференције, замолили Столтенерга и Заева да се поново рукују, што су они и учинили, а генерални секретар Алијансе обратио се македонском пемијеру речима: "Добар пријатељ. Он је мој херој".

Иначе, генерални секретар НАТО на крају посете Скопљу поручио је да за Македонију не постоји план Б, те да нема чланства у тој војној алијанси, без решења питања имена те државе.

На заједничкој конференцији за новинаре након разговора са премијером Зораном Заевом, Столтенберг је још једном искључио могућност да се Македонија придружи Алијанси без решења проблема са Грчком у вези имена.

"Да будемо искрени, нема плана Б, без решења имена нема чланства у НАТО", јасан је био Столтенберг истакавши да нема другог начина да се Македонија придружи НАТО-у.

"Нема другог начина да се придружите НАТО-у без решења о имену. НАТО ће упутити позив за чланство када се пронађе решење за тај проблем са Грчко, те зато подржавамо проналажење међусобно прихватљивог решења и поздрављамо вољу да се до тог решења дође", казао је Столтенберг, пренели су македонски медији.

Столтенберг је рекао да НАТО треба да буде искрен према Македонији.

"Важно је бити амбициозан и напредовати, али истовремено морамо бити реални и признати да је НАТО организација заснована на консензусу и, ако не постоји сагласност једног члана, не постоји одлука Алијансе. Зато је погрешно очекивати да можете ући у НАТО без решења имена", прецизан је био Столтенберг.

Заев је оценио да је посета генералног секретара кључна за подстицај и подршку очекивањима да ће 2018. бити важна година за Македонију и регион.

"Македонија, уз подршку стратешких партнера, давно створила услове за чланство у ЕУ и НАТО још 2008, али су се, нажалост, одмах након тога догодили контрапродуктивни процеси који су изазвали најгору политичку кризу након стицања независности", рекао је Заев.

Али, истакао је, грађани су потом одлучили да изграде снажну демократију и добро управљање. 

"Потврдили смо веру у евроатлантске интеграције и уверени смо да наша земља заслужује евроатлантску перспективу. Озбиљна већина грађана жели чланство у ЕУ и НАТО-у ", рекао је Заев.

Он је такође рекао да влада ствара услове за изградњу националног консензуса са председником државе и опозицијом и да сматра да ствари добијају добар замах за последњи заједнички корак напред са Грчком у решењу дугогодишњег спора око имена Македоније. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво