Међугорје (не)чека одлуку Папе

Међугорје у БиХ, место на којем се наводно "указала Госпа", са нестрпљењем ишчекује одлуку Ватикана којом би долазак верника у то место могао да буде забрањен.

На место где се наводно "указала Госпа", у Међугорје у Босни и Херцеговини, годишње допутује око два милона ходочасника из свих делова света, а њихов број из године у годину расте.

То ни Папа, ни кардинали не могу лако да занемаре, пише хрвтаски лист "Слободна далмација".

Међутим, ових дана велико интересовање влада због документа који би требало да буде објављен у седишту Католичке цркве у Ватикану, поводом феномена који се од 1981. године догађа у Међугорју.

Ватикан би, према неким најавама, могао да забрани верницима долазак у Међугорје.

Мајка Божја се, наводно први пут указала 1981. године, о чему је сведочило шесторо младих, који су Госпу видели на брду Црница.

Како су се указања понављала, Међугорје је постало једно од познатијих одредишта католичких ходочасника.

Међугорски жупник Петар Влашић не страхује од најава о могућој забрани верницима да посећују то место.

"Чега би требало да се бојимо? Нас је фратара овде једанаест, послати смо у Божји виноград, који у Међугорју доноси чудесно сведочанство вере. На фестивалу младих се ове године за неколико дана окупило педесет хиљада ходочасника из седамдесет земаља, а није се чуо ниједан повишени глас. Није певао ни Томпсон, ни Бешлић, певало се у славу Бога. На олтару је тада на свечаној миси било 526 свештеника, а број причести само у августу износио је 283 хиљаде", објашњава Влашић за хрватски лист.

"На нашу Нову годину дође пет, шест хиљада младих, без петарда, без полиције, да у миру дочекају поноћ. Поред свега тога, Међугорје је годинама велика светска исповедаоница. Људи са свих континената и на свим језицима исказују жељу да се баш ту врате у крило цркве након дугих година духовне запуштености. На хиљаде је таквих сведочанстава, људи с именом и презименом. Па ко ће да буде против тога", пита се Петар Влашић.

Мостарски бискуп сумња у "указања"

Како пише хрватски лист, и надлежни бискуп мостарски Ратко Перић, јавно сумња у "Госпина указања", али како каже Влашић, Ратко Перић је најбољи бискуп на свету, а "сви свештеници у Међугорју имају његову дозволу да делују".

Новинар хрватског листа Маријан Сиврић каже да су учесници догађаја спремни да прођу још сто испитивања и контрола, уз један једини услов, да те контроле организује црква, пише "Слободна далмација".

"Веровао неко или не, и ја сам био на указањима. Шкљоцао сам им апаратом у очи по сто пута у минуту, нису ни трепнули, а то је немогуће", сведочи Маријан.

Један од ходочасника, Американац Вејн Вејбл, био је власник четири регионална листа у Јужној Каролини, лутеран који је био пун сумње у католичка чуда, али је "1985. године гледао документарац о Међугорју, како би објавио чланак у једном свом листу".

Каже да никад до тада није осетио такву потребу да оде на неко место.

"Дођи и види", говорио ми је унутрашњи глас. И запутио сам се. Тада је Међугорје изгледало другачије него данас; пео сам се на брда, молио као никад у животу, нисам јео ни спавао, нисам желео да се вратим кући. Вратио сам се после месец дана, донео машину и писао, писао", каже Вејбл, који је 1989. године објавио књигу "Порука", штампану до данас у милион примерака, преведену на 23 језика.

Прихватио је католичку веру, продао своју новинску кућу и написао још седам књига о Међугорју.

"Још увек долазим као новинар. И да је све савршено као у Дизниленду, брзо би пресушио занос, а ја први не бих долазио. Зато верујем да црква неће да донесе негативан став, да забрани верницима долазак, јер би нарушила свој кредибилитет. Поштујем бискупе, знам да су разумни, а они врло добро знају какви су плодови Међугорја", рекао Вејбл.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво