Церар: Хрватска и даље одбија спровођење арбитражне одлуке

Словеначки премијер Миро Церар одбацио је наводе хрватских медија према којима је дан уочи своје недавне посете Загребу одустао од Нацрта протокола о решењу граничног питања и поручио да ће Словенија истрајати на спровођењу арбитражне пресуде о граници са Хрватском, коју Загреб не признаје.

Миро Церар каже да су неистинити наводи загребачког Вечерњег листа о томе да је договор са Хрватском постигнут.

"Наводи Вечерњег листа о договору с Хрватском потпуно су неистинити. Словенија се у протеклом шестомесечном раздобљу за припрему проведбе јако трудила за дијалог. На жалост, Хрватска још увек одбија спровођење арбитражне одлуке, и то упркос томе што је то њена међународноправна обвеза", огласио се Церар најпре на Твитеру.

Касније је за медије додатно појаснио да су тврдње из хрватских медија "обмањујуће и неистините" и да с Хрватском "ни на једном нивоу" није постигнут договор о решењу границе него да се радило о дијалогу да се примени арбитража, на чему Словенија и даље истрајава.

"Све ово време био сам привржен дијалогу с Хрватском који би водио у спровођење арбитражне одлуке и тога сам се држао", рекао је Церар након сусрета са португалским премијером Антониом Костом који борави у посету Словенији.

Церар је прецизирао да је дијалог вођен у међувремену са Хрватском на два ниво, политичком између хрватског премијера и њега и на нивоу стручњака.

"Никад није дошло до тога да би се о било чему договорили, ништа није било договорено", казао је словеначки премијер.

Вечерњи лист у среду тврди како је на стручној разини прије Церарова доласка у Загреб био усклађен неформални документ, једна врст протокола за гранично решење с којим се углавном слагала и словенска страна, али да је Церар од тог решења одустао непосредно пред долазак у Загреб, након што га је један од коалиционих партнера упозорио да ништа не потписује, те да се премијер због тога предомислио.

Цераров министар спољних послова је нешто другачије прокоментарисао писање Вечерњег листа.

"Да, одвијала се тиха дипломатија, али за тиху дипломатију треба имати веродостојног партнера. С Хрватском није могуће водити тиху дипломатију, што се показало и у овом случају", казао је Ерјавец, пренео је Јутарњи лист.

Ерјавец је додао да ће о томе да је хрватски тиражни лист објавио о чему су две стране поверљиво разговарале обавестити и Европску комисију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи