Пленковић: Спроводићемо реформе за бољу Хрватску

Хрватски премијер Андреј Пленковић поручио је да је Хрватска у протеклим годинама остварила кључне стратешке циљеве и најављује да ће влада наставити са спровођењем реформи за бољу Хрватску.

Андреј Пленковић је, поводом 26. годишњице међународног признања Хрватске и 20. годишњице мирне реинтеграције хрватског Подунавља, истакао да се остварење кључних стратешких циљева посебно односи на чланство Хрватске у НАТО и ЕУ.

"Хрватска изграђује модерно и демократско друштво у којем се поштују највише вредности западних демократија. Охрабрена позитивним привредним трендовима и резултатима, влада је окренута будућности и наставља да спроводи структурне реформе ради побољшања стандарда хрватских грађана и изграђивања просперитетне Хрватске", поручио је Пленковић.

С поносом се, каже, присећају заједништва хрватског народа и његове одлучности у остварењу свог вишевековног сна о слободној и независној држави.

Додао је да је 15. јануар 1992. године "историјски дан", када је Хрватској као сувереној држави признато место међу слободним нацијама.

Нагласио је да је међународно признање Хрватске од тадашње Европске заједнице било прекретница која је убрзала успостављање дипломатских односа између Хрватске и бројних земаља широм света, као и да је отворило пут чланству у Уједињеним нацијама, 22. маја 1992. године.

"Захваљујући политичкој визији и државничкој мудрости првог хрватског председника др Фрање Туђмана, херојској жртви хрватских бранитеља, те умешности хрватске дипломатије, хрватски је народ стекао своју слободу упркос агресији Милошевићевог режима и неповољним међународним околностима", рекао је Пленковић.

Поводом 20. годишњице мирне реинтеграције хрватског Подунавља, Пленковић наводи да је реч о једној од најуспешнијих мировних операција (УНТАЕС) у историји УН, којом је заокружена територијална целовитост Хрватске.

"Укључивање хрватског Подунавља мирним путем у уставноправни поредак Републике Хрватске створило је темеље за процес помирења, суживота и интеграције, те може служити као модел мирног решавања сукоба у другим сличним ситуацијама", закључио је хрватски премијер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво