Конгрес: РС има моћ да спречи улазак БиХ у НАТО

Република Српска има моћ да спречи улазак БиХ у НАТО, оцењено је у извештају Америчког конгреса о утицају Русије широм света, у делу који се односи на БиХ.

"Да би БиХ могла да настави пут ка НАТО, морају се усагласити сва три конститутивна народа – Хрвати, Бошњаци и Срби – која су представљена у Председништву БиХ, те спровести потребне реформе", пише у извештају, а преносе Независне новине.

У извештају се наглашава да је Република Српска аутономни ентитет у БиХ који је већином насељен Србима и одржава блиске односе са Москвом.

"Иако су централне власти у Сарајеву изразиле подршку имплементацији мера из Акционог плана за чланство, парламент Републике Српске је усвојио необавезујућу резолуцију у октобру 2017. године у којој се изражава противљење потенцијалном чланству БиХ у НАТО-у", подсећа се у извештају.

У извештају Америчког конгреса названом "Путинов асиметрични напад на демократију у Русији и Европи: Последице по националну безбедност САД" истиче се да је Милорад Додик Путинов саговорник у БиХ.

То што је Русија интензивирала односе са (председником РС) Милорадом Додиком ће, како се наводи, да успори настојање БиХ да постане члан НАТО-а.

Руски председник Владимир Путин више пута се састао са Додиком, а није се сусретао са централним властима БиХ, чиме је, како се истиче у извештају, Путин "јасно показао ко је за њега пожељан саговорник".

У извештају стоји да је Русија јавно подржала "референдум за независност Српске" (референдуму о Дану Републике), за који је Уставни суд БиХ истакао да крши права несрпског становништва у земљи.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да је извештај да се Русија меша у односе унутар других земаља некоректан.

број коментара 8 пошаљи коментар
(недеља, 14. јан 2018, 17:53)
anonymous [нерегистровани]

Срби не смеју у НАТО никада!

Уколико би се хипотетички остварила могућност да Република Српска уђе у НАТО пакт, у том случају би могла да се поздрави са својом будућношћу, а исто важи и за Србију, јер очекивати да НАТО пакт који је бомбардовао српске положаје у циљу ометања српских интереса и тако отимао српске територије које је затим НАТО поклонио другим народима, уради нешто корисно за Србе је илузорно. НАТО пакт у региону брани интересе свих других, само не Срба, зато се Бошњацима жури да угурају БиХ у НАТО пакт. Република Српска треба сваки такав покушај да одбија и када дође тренутак за то, одвоји се од БиХ и припоји Србији. То је једина гаранција опстанка српског народа на дугорочном плану јер без јединствене српске државе нема Србима живота било где. То су чињенице, све друго је демагогија. Коме то није јасно, нека погледа како су завршили Срби тамо где немају своју државу - у Хрватској, Федерацији БиХ, Црној Гори, Албанији, Македонији - просто не постоје на тим просторима!

(недеља, 14. јан 2018, 14:29)
Воронцов [нерегистровани]

Подударност мишења није доказ нечијег утицаја

Срби већински не желе у НАТО јер то би био највежи парадокс желети ићи у НАТО, а НАТО их бомбардовао и учинио толико зла деведесетих. Русија не жели нове државе у НАТО. Зашто би то уопште желелела ? Дакле овде се ради о подударности интереса, а не у мешању Русије у унутрашње ствари у БиХ. САД то неће да признају већ пропагандом за све оптужују Русију.

(недеља, 14. јан 2018, 12:39)
anonymous [нерегистровани]

Naravno

Naravno da ima moć, jer je RS najveća moguća decentralizaciona celina neke državne zajednice na svetu. Zato treba biti miran, važno da su granice omeđene, izgrađene moderne demokratske institucije a doći će i nezavisnot jednog dana

(недеља, 14. јан 2018, 10:43)
anonymous [нерегистровани]

Koja nam je moc ..??

Potrebna .
Za koji posao?
1 ). Ako Bosna udje u NATO.
Mi ne mozemo Bosnu i Hercegovinu iz Nato istjerati..
2 ). Ako NATO udje u Bosnu i Hercegovinu..
Nemozemo ih ni zajedno sa federacijom istjerati.
Bilo bi pametno da slavni pronalazac ove mocne teme jos malo razmisli..

(недеља, 14. јан 2018, 00:35)
anonymous [нерегистровани]

Strateski cilj USA

Bas su ameri navalili da i Srbija, BiH i sve druge zemlje balkana postanu clan NATO. Valjda se pitamo mi sta je najbolje za nas?! Ja necu u NATO. Sve sto hoce drugi ja necu. Ja samo hocu ono sto je dobro za mene i moj narod u BiH bilo koje vjere. Dosta je nama vojnih alijansi jer mi zelimo mir. Ne treba nama ni Rusija ni Amerika. Hoce oni da se preko nasih ledja svadjaju.

(субота, 13. јан 2018, 17:17)
ceslav [нерегистровани]

razgovor

putina i dodika je razlog sto rs nece u nato a ne bombardovanje srba od nato pakta.pa dokle imbecilnost.

(субота, 13. јан 2018, 16:45)
Воронцов [нерегистровани]

Наравно, тако је по уставу БиХ

И шта им сад није јасно. БиХ је дело Америке.Наравно да таква БиХ одговара и Русији јер су сва три народа равноправна и Русија поштује поштовање законитости.Уопште се преувеличава улога Русије у РС. Није познато ни да у РС има значајних руских инвестиција у привреди што би био најбољи знак подршке. Није познато ни руско присуство у некој подршци полтичарима, у јавним догађајима у медијима итд.Дакле све те приче о утицају Русије су пре свега пропаганда.

(субота, 13. јан 2018, 16:24)
FORum LIvii [нерегистровани]

ko drugome jamu kopa , sam u nju upada

оцењено је у извештају Америчког конгреса
Kongres aktivno nastavlja da radi na korist svoje stete.
Svedoci smo da Kongres ponistava , blokira ili onemogucava primenu odluka sopstvenog Predsednika !
Time unistava institucije sistema , demokratiju i izbornu volju vecine gradjana.
Postao je odmetnuti centar politicke moci koji realizuje interes industriskog komplesa i Banaka ali NE i gradjana .Rezultati te prakse polako ali sigurno , unistavaju sopstveni politicki sistem i demokratiju.