Церар: Најбоље да Хрватска сама пристане на арбитражу

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је у парламенту да би најбоље било да Хрватска сама пристане на спровођење арбитражне пресуде о граници, те запретио да ће у супротном Словенија бити приморана да је тужи.

Церар је то рекао након затворене седнице парламентарног одбора за спољне полове на којој је с више министара, посланицима објашњавао шта његова влада чини на спровођењу одлуке арбитара коју Хрватска не признаје, преноси Хина.

Што се тиче могућег посредовања Европске комисије у арбитражном спору, Церар је истакао да очекује да би председник Комисије Жан-Клод Јункер или први потпредседник Франс Тимерманс могли хрватској страни да понуде "неке конкретне могућности које би водиле у спровођење", те да верује како ће о тим могућностима бити информисан следећих дана, када та иницијатива буде "до неке мере довршена" на нивоу Комисије.

Церар је у том светлу доживео и јучерашњу најаву хрватског премијера Андреја Пленковића да ће средином идућег месеца Јункеру и колегијуму Комисије појаснити хрватску позицију у вези арбитраже и очекује да ће Комисија деловати на хрватску страну у смислу прихватања арбитражног решења, наводи Хина.

Словеначки премијер је казао да је задовољан најавом Пленковићевог одласка у Брисел и сусрета Јункера с хрватским премијером.

"Тај састанак видим као врло важан чин јер је и даље од велике важности да Комисија покуша наговорити Пленковића и Хрватску на став Комисије који је идентичан словеначкој позицији, а то је да арбитражну пресуду треба спровести", казао је словеначки премијер новинарима након састанка.

Церар је рекао да је, у случају да Хрватска не пристане на спровођење пресуде арбитара, спреман да против ње предузме правне кораке, најпре да достави Комисији материјал о хрватском кршењу арбитражне пресуде и инцидентима у Пиранском заливу, односно Савудријској вали, а онда ако Комисија не реагује након три месеца, да против Хрватске подигне и тужбу пред судом ЕУ у Луксембургу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи