Опроштај од Предрага Луцића

Угледни новинар, један од оснивача Ферал Трибјуна, писац и редитељ Предраг Луцић сахрањен је у Сплиту, где је на гробљу Ловринац испраћен уз песму "Always look on the bright side of life", Монтија Пајтона.

Како јавља Индекс, хиљаде људи из свих крајева Хрватске стигли су у Сплит на последњи испраћај Предрага Луцића, који је преминуо 10. јануара у 53. години.

Уз породицу и пријатеље, присуствовали су колеге и поштоваоци, међу њима глумац Раде Шербеџија, председник Социјалдемократске партије Давор Бернардић и председник Српског националног већа Милорад Пуповац.

У опроштајном говору новинар и уз Луцића један од оснивача Ферал трибјуна, Борис Дежуловић рекао је да је сиромашан језик који нема речи да би описао Луцића.

"Сиромашан је језик који за тебе нема речи. Зато што си превелик и 'предраг' за један људски живот. У језику у којему живимо нема именице за 'нашега тебе'", рекао је Дежуловић.

"Назвали бисмо те најбољим пријатељем, али ти ниси само више од тога, ти си напросто нешто друго. Назвали бисмо те рођеним братом, али ти ниси само више од тога, ти си једноставно нешто друго. Назвали бисмо те још којекако другачије, али није за ову прилику називати те било како. Ти си нешто неизрециво", истакао је Дежуловић.

"Отишао си прерано... С тобом је тешко, без тебе претешко. Месецима си нас припремао на ово, али ипак није лако", опростио се од од пријатеља у сузама Борис Дежуловић.

Стари мост у Мостару осветљен је ликом Предрага Луцића. Предраг Луцић је рођен 1964. у Сплиту, где је умро после тешке болести.

Један је од оснивача и креатора Ферал трибјуна, а покренуо је и уређивао и Фералову библиотеку.

Био је дугогодишњи колумниста Радија Слободна Европа, а од лета 2009. у ријечком Новом листу писао је дневну колумну под насловом "Трафика".

Објавио је "Greatest shits - антологију савремене хрватске глупости", у коауторству с Борисом Дежуловићем 1998. године, "Хаику, хаику, јебем ти маику" 2003, књигу лирике "Љубавници из Вероне" 2007, читанке "Сан Цу на прозорчићу" 2009. године, "Безгаћа повијесне збиљности" 2010, и "Гусле у магли" 2013. године.

Од 2007. заједно је са Борисом Дежуловићем наступао у песничком кабареу "Мелодије Бљеска и Олује".

Награду "Јудита" Сплитског лета, за уметничка достигнућа у драмском и глазбеном програму, добио је прошле године за драму "Азиз".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи