Хрватска председница са званичницима БиХ 17. и 19. јануара у Сарајеву

Програмом посете Колинде Грабар Китаровић Босни и Херцеговини планирана је церемонија свечаног дочека уз војне почасти, сусрет са члановима Председништва БиХ и конференција за новинаре у Сарајеву.

Председница Хрватске  Колинда Грабар Китаровић најавила је званичну посету Босни и Херцеговини од 17. до 19. јануара, саопштено је са Пантовчака. 

Програмом посете планирана је церемонија свечаног дочека уз војне почасти, сусрет са члановима Председништва БиХ и конференција за новинаре у Сарајеву.

Портал Дневник.ба незванично сазнаје да ће Китаровић посетити централну Босну, тачније, Хрватску болницу "Др фра Мато Николић" у Новој Билој у Травнику и фрањевачки самостан св. Фрање Асишког у Гучој Гори.

Ова посета Китаровићеве БиХ долази након њеног сусрета са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом који је у, хрватским и медијима у БиХ, оцењен неуспешним будући да је турски председник одбио да изврши притисак на Бошњаке у вези са изменама изборног законодавства.

Бошњачке странке осудиле су покушај хрватске председнице да утиче на турског председника Ердогана, а председник Савеза за бољу будућност Босне и Херцеговине Фахрудин Радончић, који је познат по оштрим критикама Странке демократске акције али и турских власти, изјавио је да се слаже са турским председником, који је председници Китаровић рекао да је питање изборног законодавства унутрашње питање БиХ.

Радончић сматра да је покушај Китаровић да се уплете у унутрашња питања БиХ преко турског председника увредљиво за Бошњаке.

Делу босанских медија није јасно, како су навели, зашто је хрватска председница мислила да ће Ердоган то учинити на њен захтев, али да се ипак, може наслутити зашто се Китаровић одлучила на медијску операцију у којој себе представља као "велику промотерку права босанскохерцеговачких Хрвата на двору турског султана, након које јој остаје могућност да се хвали тиме што је покушала".

Након посете Китаровић огласио се и Бакир Изетбеговић који је обелоданио да га је у сред разговора са хрватском председницом Ердоган позвао телефоном.

"Изненадио сам се. Ердоган ме је назвао и рекао да се налази са госпођом Китаровић и питао да ли смо за трилатералу на министарском, па председничком нивоу. Зашто не? Увек вреди разговарати. Али сумњам да се тако може наћи решење за проблем који траје десет година. Ердоган је казао да жели да имамо боље односе са Хрватском, разговараћемо, зашто не", рекао је Изетбеговић.

Потврдивши на тај начин да је бошњачки лидер у заиста присним односима са шефом турске државе, Изетбеговић истовремено изразио незадовољство изјавама Китаровићеве.

"Ја нисам видео из изјава шта је тражила. Послао сам поруке Ердогану шта је за нас прихватљиво, наравно да није прихватљиво мешање у унутрашње послове БиХ. Чуо сам један коментар да ће Изетбеговић прихватити све што Ердоган буде тражио. Ја мислим да је обрнуто, да је он прихватио све што сам ја тражио од њега. И он на тај начин испуњава обећање да ће помоћи. На то се обавезао и до сада је учинио све што смо тражили", рекао је Изетбеговић.

О посети хрватске председнице Турској

Посета Китаровићеве Турској критикована је и у Хрватској.

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да се Хрватска ранијих година знала насукати мешањем у унутрашња питања БиХ те да разговори у Турској "о унутрашњем законодавству БиХ немају никаквих изгледа".

"Неће се то догодити, то је потпуна "наива", то се мора провести у БиХ између свих страна", рекао је Јосиповић.

Аналитичари у Хрватској сагласни су у оцени да је посета Китаровић Турској и сусрет са турским председником Ердоганом био неуспех, јер није успела у намери коју је најављивала на сва звона.

Политички аналитичар и бивши хрватски амбасадор у Русији Божо Ковачевић изјавио је тим поводом да се могло и очекивати да од посете не буде никаквих резултата.

Политички аналитичар Жарко Пуховски је рекао да је хрватска председница што се изборног закона у БиХ тиче потпуно у праву јер је он дубоко дискриминаторски, али сматра да је све то изведено на траљав начин који ће се, заправо, обити о главу не само председници, већ управо хрватској заједници у Босни и Херцеговини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи