Јутарњи лист: Кинези граде Пељешачки мост

Пељешачки мост са приступним саобраћајницама градиће кинеска компанија Кинеска компанија за путеве и мостове (China Road and Bridge Corporation), пише загребачки "Јутарњи лист".

Одлука о избору извођача треба да буде донесена 120 дана од отварања понуда, а тај рок истиче у суботу те се очекује да Хрватске цесте као инвеститор то објаве данас.

За градњу моста пристигле су три понуде.

Осим кинеске компаније, понуде су дали аустријски Штрабаг те заједница понуђача коју чине италијански Асталди и турски IC Ictas Ansaat.

Кинеска понуда је далеко најјефтинија и износи 2,08 милијарди куна без ПДВ-а, Асталдијева је понуда тешка 2,5 милијарди куна, а понуда Штрабага износи 2,6 милијарди куна.

Пројект са 85 одсто потребних средстава суфинансира се из фондова ЕУ.

"Надаље, ту је увек била претња Бакира Изетбеговића и Странке демократске акције да ће најпре преко Парламента БиХ те у Бриселу излобирати одлагање градње моста због нерешеног граничног питања. У БиХ је Хрватима главни савезник Милорад Додик", пише Јутарњи.

Како се наводи, Додик је Загребу поручио да има право на градњу Пељешачког моста и да ће његови заступници бити на страни ХДЗ-а у Дому народа, горњем дому Парламента Босне и Херцеговине, чиме би се блокирало доношење одлуке о противљењу градњи Пељешачког моста као заједничког мишљења Парламентарне скупштине БиХ, коју чине два дома.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи