Бугарска, парламент одбацио вето Радева на закон о корупцији

Парламент у Софији одбацио је вето председника Румена Радева на Закон о борби против корупције, чиме се отвара пут за формирање посебне јединице за истрагу о појединцима на високим државним позицијама, као и о њиховој имовини и потенцијалним сукобима интереса.

За поништење вета председника гласало је 146 од 240 посланика у парламенту, преноси Ројтерс. 

"Oдбацујући вето председника, наша земља ће испунути обавезу према Европској комисији", рекао је посланицима лидер парламентарне групе Грађани за европски развој Бугарске Цветан Цветанов.

Радев је почетком године ставио вето на Закон о борби против корупције, тврдећи да тај закон неће омогућити ефикасне истраге мрежа корупције.

Тај закон је парламент усвојио 20. децембра, а бугарска агенција БТА навела је да скупштина може да поништи вето председника гласовима већином посланика.

Радев је ставио вето на закон 2. јануара, дан након што је Бугарска преузела шестомесечно председавање ЕУ.

Европска комисија је критиковала Бугарску због изостанка оптужница због корупције.

Нови закон предвиђа формирање посебне јединице за борбу против корупције која је требало да води истраге на високим државним позицијама, њихову имовину и потенцијалне сукобе интереса, навела је тада Хина.

"Верујем да усвојени закон не ствара адекватни правни темељ за борбу против корупције, него да ће је додатно отежати", рекао је Радев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи