Јункер у Бугарској: И наш приоритет је Западни Балкан

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер поручио је да је бугарски приоритет – Западни Балкан – такође приоритет Европске уније. Додаје да ће ЕК у наредном мандату, од 2019. до 2024. циљано радити на проширењу.

"Ваш приоритет – Западни Балкан, је и наш приоритет", нагласио је Јункер приликом посете Софији где је разговарао са премијером Бугарске Бојком Борисовим, преноси бугарска агенција БТА.

Јункер каже да до краја овог манадата Комисије нико неће ући у ЕУ породицу јер нису испуњени сви услови за то, али поручује да ће током наредног мандата ЕК свакако на томе радити ближе и циљано.

"Обавеза следеће Комисије, од новембра 2019. до новембра 2024, биће да погура земље чланице и јавно мњење у том правцу", поручио је Јункер.

Јункер и бугарски премијер Бојко Борисов још једном су се сложили да ће питање приближавања Западног Балкана Унији бити европски приоритет у наредном периоду.

"Задовољи смо што се бугарско председавање заузима за питање Западног Балкна и поклања му пажњу које оно заслужује", поручио је Јункер после састанка Европске комисије и буграских званичника у Софији.

Јункер је најавио да ће се у Софији 17. маја одржати Самит Западног Балкана и ЕУ, а да ће он током посете региону, планиране за крај јануара, лично размотрити очекивања различитих играча на Западном Балкану.

"Када је ова Комисија почела са радом, ја сам рекао да неће бити могуће у току њеног мандата примити нове чланице у ЕУ. Припреме нису довољно одмакле да бисмо то урадили. Али током следећег мандата Европске комисије свакако ћемо на томе радити ближе и циљано", поручио је председник Европске комисије.

Он је нагласио да је веома је важно за Западни Балкан задржи и има потврђену европску перспективу.

"У супротном постоји опасност у овом комликованом региону Европе да дође до догађја који нас могу вратити у ране деведесете претходног века, а то свакоко не желимо", закључио је Јунекр.

Бојко Борисов додао је да је приближавање земаља Западног Балкна ЕУ "јасна тема" за ЕУ.

Он се сложио са ставом председника Јункера да је од кључне важности побољшање повезаности на Западном Балкану.

"Ако им дамо перспективу, а најбезбеднија перспектива за ЕУ је изградња инфраструктуре на Балкану - железница, ауто-путеви, мостови европских коридора 4, 8 и 10, што ће све осигурати повезаност, мислим да ће то довести до веће компетиције, више инвестиција, туризма и боље кохезије међу културама и грађанима", поручио је Борисов из Софије.

Бугарски премијер је приметио да је током 10-годишњег чланства у блоку Бугарска стекла искуство у суочавању са низом разноврсних криза кроз које је Унија прошла, као и да ће остати активно укључена у преговоре о њеној будућности.

"Имамо велику одговост у наредних шест месеци, али ћемо остати поуздан партнер у потрази за споразумима по питању најважнијих тема заједнице. Приписујемо изузетну важност јачању јединства ЕУ", нагласио је председник бугарске владе.

Они су, како је саопштено из владе Бугарске, разговарали о партнерству са Европском комисијом током бугарског председавања (од јануара до јуна 2018), нагласивши да су предуслов за напредак у најважнијим питањима поверење и сарадња међу члановима кабинета који ће председавати Европским саветом.

На заједничкој конференцији за медије после састанка Европске комсије и бугарске владе поручено је и да преговори о изласку Велике Британије из ЕУ неће утицати на календар приступања земаља Западног Балкна ЕУ нити ће ЕУ смањивати буџет намењен изградњи инфраструктуре на Западном Балкану. 

Политички аналитичари оцењују да ће Бугарска у наредних шест месеци покушати да увери европске партнере да није земља у којој владају корупција и криминал. Томе у прилог иде да је парламент одбацио вето председника Румена Радева на Закон о борби против корупције, чиме се отвара пут за формирање посебне јединице за истрагу о појединцима на високим државним позицијама, њиховој имовини и сукобима интереса. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво