Линта: Регистрација некретнина у Федерацији БиХ прилика за све

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да је пројекат регистрације некретнина у Федерацији БиХ велика прилика да Срби и остали грађани регулишу несређено стање у земљишним књигама настало још у време Аустроугарске, или уопште не постоје јер су уништене током Другог светског рата.

"Важно је нагласити да, ако грађани не пријаве своја права на некретнине, то јест најдуже годину дана од дана објаве огласа за одређену катастарску општину, земљишно-књижна канцеларија надлежног општинског суда ће по службеној дужности прибавити потребне доказе и уписаће грађане као власнике у нову земљишну књигу", навео је Линта.

Додао је да, ако не постоје потребни докази, земљишно-књижна канцеларија ће преписати стање које је затечено у старој земљишној књизи ако ишта постоји.

Линта је додао да грађани могу и после истека рока од најдуже годину дана од дана објаве огласа да пријаве своја права на некретнине.

"Разлика је у томе што је током трајања пројекта поступак уписа у нову земљишну књигу бесплатан, а након истека рока плаћају се трошкови судске таксе и оглашавања. Рок за пријаву права на некретнине у Федерацији БиХ истекао је у 56 катастарских општина", наводи Линта.

Линта истиче да се по Закону о стварним правима Федерације БиХ странцем не сматра лице које је рођено у БиХ, а живи у другој држави, нити се странцем сматрају његови потомци.

"То практично значи да лица рођена у БиХ и њихови наследници који живе у Србији или било где у свету могу да пријаве своја права на некретнине без обзира што немају држављанство, нити личну карту БиХ. Такође, исправе са оставинских расправа које су завршене судским одлукама у Републици Србији или било где у свету могу да се користе као законите за пријаву права на некретнине пред општинским судовима у Федерацији БиХ", указао је Линта.

Линта је додао да део избеглих и расељених лица поседује потврде Високог комесаријата УН за избеглице којима им је потврђено да поседују имовину у Федерацији БиХ.

Према члану 64. Закона о земљишним књигама, наведене потврде се могу употребити као доказ у поступку пријаве права на некретнине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво