Бугарска свечаном церемонијом започела председавање ЕУ

Поводом званичног почетка бугарског председавања ЕУ у Софији је одржана свечана церемонија којој су присуствовали високи представници Европске уније, Бугарске и други званичници. Уочи церемоније у Софији су одржани протести против Европске уније.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер рекао је да ће Бугарска водити Европу у кључном тренутку, када се разматрају бројне иницијативе о будућности ЕУ.

"Место Бугарске је у Шенген систему и еврозони. Можете да рачунате на нас", рекао је Јункер у Народном позоришту "Иван Вазов" у Софији.

Председник Европског савета Доналд Туск је у говору на бугарском језику оценио да је добра ствар што је будућност Западног Балкана један од приоритета председавања Бугарске ЕУ, објављено је на сајту Европског савета.

"Ко би други ако не ви – потомци најстарије европске државе, био данас на висини задатка да обнови европску перспективу земаља Западног Балкана", поручио је Туск.

Туск је оценио и да је историја Балкана драматичнија и интересантнија од сценарија за серијал "Игре престола", иако, како је рекао, у њој нема змајева.

Председник Европског парламента Антонио Тајани рекао да заједно ЕУ може да превазиђе изазове и учини Европу спремном за будућност.

Бугарски премијер Бојко Борисов најавио је да ће на агенди ЕУ бити важна питања попут кохезионе политике, смањења буџета ЕУ за десет милијарди евра, спора између ЕУ и Пољске, будућности Западног Балкана, заједничка европска одбрана и миграционе кризе, преноси БТА.

"Ми на Балкану знамо добро да поделе доносе трагедију. Европа је превише велика да би била монолитна и превише мала да би била подељена. Зато је мото бугарског председавања 'Уједињени смо јачи‘", рекао је председник Бугарске Румен Радев.

"Верујем да ћете се у наредних шест месеци, сви ви, наши драги гости из Европе, овде осећати као код куће. Ту су римске рушевине и православне цркве, посебно овде у Софији, где су православна црква, католичка катедрала, џамија и синагога на само неколико метара удаљене једна од друге. Ово је јединствен историјски успех који ће подсећати све нас да Европа није само економски простор. То је територија слободе, дубоко укорењена у историју, културу и хуманизам, и ми томе не треба да окренемо леђа. Добро дошли", поручио је Радев. 

Уочи церемоније у Софији су одржани протести против Европске уније.

На Тргу код споменика патријарху Јевтимију окупило се преко хиљаду људи који су протестовали за "спас Пирина", познатог бугарског ски-центра.

На раскрсници улица Александар Батенберг и Генерал Гурко, где је саобраћај био обустављен, протестовало је десетине полицајаца незадовољних платом од 340 евра, а на Булевару Васил Невски била је окупљена већа група грађана која је носила маске са ликом немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Европске комисије Жан Клод Јункера.

"Протести се одвијају уз појачано присуство припадника полиције", јавили су раније бугарски медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи