Собрање потврдило, албански други службени језик у Македонији

Македонски парламент Собрање је са 69 гласова "за" потврдио закон о употреби албанског као другог званичног језика у тој држави. Полицијске униформе, документи и поштанске марке биће доступни на албанском језику. Да би закон ступио на снагу, потребан је још само потпис председника Ђорђа Иванова. ВМРО-ДПМНЕ жестоко против.

Овим гласањем, албански језик је, поред македонског, постао службени језик у Македонији и користиће се у комуникацији грађана у свим институцијама у држави, чиме је влада Зорана Заева испунила један од кључних захтева албанских политичких странака у Македонији.

"Униформе полиције, ватрогасаца, здравствених радника у Скопљу и јединицама локалне самоуправе у којима најмање 20 одсто грађана говори службени језик који није македонски, ће бити означене на македонском језику и ћирилици, као и на језику који говори најмање 20 одсто грађана Македоније", наводи се у овом Закону.

Такође, књижице и кованице ће садржати симболе који представљају културно наслеђе те заједнице.

Суштински, македонски парламент "проширио" је употребу албанској језика у Македонији на читаву територију државе и све инстутуције, пошто је претходно употреба албанског језика била ограничена на локалну самоуправу. 

Ни један од посланика није гласао против овиог закона, али у скупштинској сали нису били присутни посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, који седнице парламента бојкотују због хапшења неколицине званичнике те странке.

ВМРО-ДПМНЕ је одмах оштро протестовао, тврдећи да је нови закон "противуставан", као и да "продубљује разлике у друштву на штету хомогенизације македонске заједнице". 

Гласањем у Собрању, овај закон је само на корак од пуне примене, пошто ће акт ступити на снагу када га потпише председник Ђорђе Иванов, који се, пре неколико месеци, оштро супростављао доношењу овог акта.

За сада, међутим, нема назнака како ће Иванов реаговати, али је крајем децембра, у годишњем обраћању нацији, рекао да закон подрива унитарност Македоније. Сличан став Иванов је имао и приликом избора Таљата Џаферија за председника Собрања, али је после америчке интервенције драматично ублажио реторику.

Уколико, ипак, Иванов одбије да потпише овај закон, читава процедура се враћа у Собрање и за његово усвајање ће бити потребна двотрећинска подршка посланика, укључујући и известан брог гласова ВМРО-ДПМНЕ.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво