Помен и звона за патријарха Павла

Вест о смрти патријарха Павла са жаљењем је примљена у региону, посебно међу верницима и свештвенством Српске православне цркве. Звона за покој патријархове душе звоне у српским храмовима у целом региону.

У свим православним храмовима у Босни и Херцеговини вечерас су се огласила звона и служене су литургије. Велики број верника долазио је у храмове како би запалили свеће за покој српског патријарха.

Телеграме саучешћа упутили су представници власти Републике Српске и Босне и Херцеговине, председник Рајко Кузмановић, потпредседник Адил Османовић, члан председништва БиХ Небојша  Радмановић, председавајући Савета министара Никола Шпирић и бројне политичке партије.

У име Владе Републике Српске и своје лично име премијер Милорад Додик навео је да је смрћу патријарха Павла отишао један значајан човек који је обележио ово време промовишући православне вредности на најбољи начин.

Сутра од 8 до 17 часова на сваких сат времена оглашаваће се звона свих српских православних цркава. Велики број верника из Републике Српске кренуће ка Београду како би одали почаст патријарху и присуствовали сахрани.

Митрополија црногорско-приморска је саопштила да ће сутра бити одржане литургије, и да звона за упокојење патријархове душе одјекују Цетињем и целом Црном Гором.

Из Подгорице телеграм саучешћа Српској православној цркви упутио је председник Црне Горе Филип Вујановић, речима да ће посвећеност патријарха Павла цркви и верницима кроз благу реч и поруку остати памћена и поштована.

Телеграме саучешћа упутили су и лидери црногорске опозиције, са јединственом оценом да је патријархова смрт велики губитак за читав српски народ, коме је патријарх у свим тешким временима био ослонац.

Амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Лутовац каже да је вест о смрти патријарха Павла погодила све православне вернике у читавој Црној Гори.

"Овде се многи надају да његова смрт може бити и тренутак који ће поново бити моменат за саборнаст, тренутак који ће нас окренути врлини, преиспитивању, јер патријарх Павле је својим животом показивао како треба наћи прави смисао и сврху живота", рекао је Лутовац.

Хрватски председник Стјепан Месић наводи да је смрт патријарха Павла велики губитак за СПЦ јер је он, како каже, пре свега био човек који је искрено веровао у снагу божјег добра у људима. Удружење Срба из Хрватске поручује да су патријархове благородне речи биле мелем за ране и нада у спасење када је било најтеже.

У име српских верника из Македоније огласио се архиепископ охридски Јован. "То је патријарх који ће нама у Македонији остати у дубоком сећању зато што је излечио дугодеценијски раскол са македонском православном црквом", рекао је Јован.

Верници у Словенији памте да је православна црква у Љубљани последња коју је патријарх осветио.

"Толико се поносимо њиме да смо имали тако светог патријарха који је снагу цркве видео у светости и духовности, а никако у некој препредености и у некој довитљивости", рекао је архијерејски намесник љубљански, протојереј Перан Бошковић. 

Срби из Мађарске и Румуније и представници СПЦ-а жале за патријархом Павлом.

"Веома је мудро водио брод српске цркве и српски народ у то време када је лудост углавном тријумфовала. Његове речи су звучале као речи самога спаситеља да увек будемо људи", рекао је владика будимски Лукијан. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи