Пленковић у фебруару Јункеру "ставља на сто" све о суседима

Хрватски премијер Андреј Пленковић објавио је да ће наредног месеца председнику Европске комисије Жан Клоду Јункеру и свим његовим повереницима објаснити хрватске ставове и приступ у решавању граничног спора са Словенијом у оквиру "свих релевантних питања која су битна за Хрватску у односима са суседима".

"Средином фебруара у договору са председником Европске комисије Јункером имам договорен посебан састанак са њим и целим колегијумом Комисије, где ћемо ставити на сто сва релевантна питања која су битна за Хрватску у односу на наше чланство у ЕУ, па и односима са суседима", казао је Пленковић, преноси Хина.

Наводи се да је Пленковић додао да ће на тој седници Европске комисије "још једном имати прилику да растумачи хрватске ставове и приступ решавању граничног спора са Словенијом".

Хина подсећа да је са Јункером пре неколико дана разговарао и словеначки председник Борут Пахор.

Наводи се да је Пленковић у уводном делу данашње седнице Владе још једном истакао да су хрватске позиције о граничном спору јасне и "чврсто су комунициране свим партнерима, па и Словенији".

"Остајемо при позицији која тежи проналажењу договорног решења за питање границе. Те поруке смо комуницирали нашим партнерима у ЕУ", рекао је Пленковић.

Он је казао и да је "Хрватска свим својим потезима показала и високу одговорност и суздржаност и чврсто заступање хрватских интереса уз истовремено уважавање добросуседских односа и избегавање било каквих једностраних потеза који могу довести до инцидената".

Пленковић је навео и да је комуникација са рибарима у Савудријској вали (Пиранском заливу) јако добра и да њихови коментари "дају за право да је (хрватска) држава приступила одговорно на најбољи начин".

Љубљански лист Дело објавио је јуче да ће председник Европске комисије Жан Клод Јункер позвати до краја јануара у Брисел на разговоре премијере Словеније и Хрватске, Миру Церара и Андреја Пленковића.

Водећи словеначки дневник пише да се Јункер укључио у решавање арбитражног спора између Словеније и Хрватске, пошто је званични Загреб одбацио раније предложену председничку мисију потпредседника Комисије Франса Тимерманса, са којим Хрватска није желела да разговара.

Лист пише, позивајући се на изворе, да је то у Комисији изазвало незадовољство.

Словеначки председник Пахор боравио је у уторак у Бриселу и затражио да ЕУ затражи састанак двојице премијера, који би се догодио уз посредовање Уније.

Пахор је новинарима рекао да је саговорнике у Бриселу опоменуо да Хрватска неприхватањем спровођења арбитражне одлуке заправо крши приступни уговор с Европском унијом и право Уније, што би могло бити основ за евентуалну тужбу против Хрватске.

Словенија не одустаје од примене арбитражне пресуде и сматра да је и Хрватска у обавези да је поштује.

Уколико, међутим, Хрватска одбије да примени арбитражни споразум, Словенија нема избор и у том случају би Европској комисији упутила писмо, што био увод у могуће покретање поступка пред судом ЕУ у Луксембургу.

Према предвиђеној процедури, Комисија има обавезу да на такво писмо одговори у року од три месеца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара