Сервер: Република Српска неће бити независна

Професор америчког Универзитета "Џонс Хопкинс" Данијел Сервер поручио је грађанима БиХ да се више баве својим проблемима, а не да очекују да ће "Американци средити све".

Данијел Сервер је за Радио Слободна Европа рекао да је чињеница да Република Српска неће бити независна, да нема могућности да се то деси као и да се не може направити сценарио који води у том правцу и који је успешан.

Говорећи о спровођењу одлука Уставног суда, будући да БиХ сматра да је Дан РС неуставан, Сервер је рекао да се тиме морају позабавити Босанци и Херцеговци.

"Идеја да ће Американци све средити није врло уверљива данас када Америка има толико много других проблема", рекао је Сервер.

Додао је да БиХ може да рачуна на чврсту опредељеност САД и ЕУ када је у питању очување територијалног интегритета и суверенитета, али да је грешка да се очекује од САД да се узнемири због свега што се дешава у БиХ.

"Чини ми се да се Босанци и Херцеговци морају побринути за своје проблеме много више него што су то чинили у прошлости и много више него што то чине сада", рекао је Сервер.

Упитан о забринутности САД због обележавања Дана РС, Сервер примећује да би Вашингтон био забринут у случају предузимања конкретних корака који би угрозили територијални интегритет и суверенитет БиХ.

Сервер је рекао и да председник РС Милорад Додик има право на било које пријатељство, али да је за њега као политичара дисквалификујуће да сугерише да будућност БиХ лежи у смеру Русије, а не у правцу Европске уније.

"Мислим да је бескорисно за Додика да се удвара Москви која му не може понудити ништа озбиљно осим пуњења његовог банковног рачуна", закључио је Сервер.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво