Јосиповић: Акцију у Пиранском заливу влада мора спречити

Бивши председник Хрватске и лидер стране "Напред Хрватска" Иво Јосиповић сматра да влада не сме да дозволи акцију у Пиранском заливу, коју је најавио пензионисани пуковник Петар Јањић Тромблон.

Акција у којој ће, како је најављено, учествовати више стотина бродића, заказана је за 3. фебруар у Пиранском заливу, а Јосиповић каже да влада то треба да онемогући.

"Хрватска влада не сме допустити ту акцију. Господин Андреј Пленковић је премијер, а не Тромблон. Без обзира на то да ли је реч о заслужним ветеранима или било коме, држава мора функционисати редовним путем, а не на начин који би могао да испорвоцира дизање тензија и наношењем штете", рекао је Јосиповић за загребачку Н1.

На питање како се акција може спречити, одговорио је да има пуно начина, да се види која су фактична средства или неке прекршајне одредбе.

Јосиповић је изјавио да би волео да председник Србије Александар Вучић дође у Загреб и са председницом Хрватске отвори другачији начин разговора две земље. 

Оценио је да су односи Хрватске и Србије на најнижем ниову у последњих 15 година, а разлог томе, каже, види у томе што су, како каже, на власти националистичке странке.

Упитан да ли је такав и ХДЗ, Јосиповић је рекао: "У једном свом делу свакако".

"Видели смо много бесмислиних изјава, сетите се само чоколадица. И у Србији је посебно јака та националистичка струја на власти. Имате и министре који су чак у Хрватску долазили и палили ватру. Волео бих да Вучић дође у Хрватску и с председницом отвори сасвим један другачији пут разговора", рекао је Јосиповић.

Бивши хрватски председник изјавио је да је наивно мислити да Турска и Хрватска могу наћи решење за БиХ.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић данас ће се у Турској састати са председником Реџепом Тајипом Ердоганом, а главна тема разговора ће, како се очекује, бити стање у БиХ, посебnо измене изборног закона.

Јосиповић поручује да председница, с обзиром на ранија искуства, треба да буде јако опрезна.

"Сваки допринос је добродошао, али ту треба бити јако опрезан јер је Хрватска знала да се насуче кад се мешала у унутрашњу политику БиХ. Председница треба јако добро да измери до које мере сме да отвара унутрашње питање БиХ", рекао је Јосиповић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво