Република Српска прославила свој дан

Низом манифестација у Бањалуци, али и целој Републици Српској, обележен Дан РС. Манифестацијама присуствовали званичници Републике Српске, Србије, представници Српске у институцијама БиХ, те бројне званице из региона и света. Руководство Србије представљали Небојша Стефановић, Александар Вулин и Никола Селаковић.

Председник Републике Српске Милорад Додик је на свечаној академији поводом обележавања Дана Републике Српске најавио да ће ускоро бити донет нови Устав Српске и поручио да нико не може да им забрани право на референдум.

"У наредном периоду ћемо на референдуму донети у нови Устав Републике Српске, који је већ делом написан и усклађује се са Дејтонским споразумом", рекао је Додик.

Како је рекао, право на референдум је одраз народне суверености и тога се Српска никада неће одрећи.

"Напротив, сваки пут када оценимо да је угрожена суштинска основа Републике и њено неотуђиво право – тражићемо одлуку народа, нећемо бити авантуристи и срљати у незивесност, већ ћемо чекати јединство свих политичких субјеката и партија у Српској око тог питања", истакао је Додик.

Нагласио је да је референдум њихово уставно и законско право које им нико не може одузети, пошто је гарантовано највишим документима УН, Повељом која народима даје право на самоопредељење.

"А наш народ управо има то право", поручио је председник Српске.

Додик је рекао да, иако многи покушавају другачије да прикажу, Српска нема проблем са БиХ, али онако како је парафирано по Дејтону и потписано у Паризу.

Подсетио да је Република Српска основана на данашњи дан пре 26 година, али да она постоји много дуже, као и да је настала из жеље нашег народа да живи у слободи и миру.

Поручио је и да ће се Република Српска увек одупирати туђинској власти.

Председник Додик је претходно све позвао на мир, стабилност, слободу, уважавање и добар рад на добробит свих.

"Данас са поносом могу да честитам грађанима Српске Дан Републике, за коју је живот дало више од 30.000 Срба. Наравно, и други су народи страдали у непотребном грађанском рату на просторима БиХ", рекао је Додик након литургије у Саборном храму Христа Спаситеља - коју је служио патријарх српски Иринеј.

Додао је да је Република Српска демократска и слободна заједница, што потврђује и чињеница да данас представници бошњачког народа организују одређене акције у Српској.

"Република Српска може да прихвати и поднесе ставове који су буквално против ње. Поносни смо поносни на нашу демократију и институције", закључио је Додик.

Председник РС је истакао да би волео да се Србима из Српске у наредном периоду омогући да у што краћим процедурама добију држављанство Србије.

Када је реч о Декларацији о заштити српског народа Србије и Републике Српске, Додик је навео да ће она формално бити Анекс Споразума о Специјалним паралелним везама Србије и Српске, који ће до половине фебруара усвојити и заједно промовисати.

Додик је истакао да декларација на институционалан начин уоквирује и даје одговор на изазове и историјске дилеме, које су неки покушали да подметну у историји, да разбију српски идентитет и корпус тиме што су Србе у БиХ звали босанским Србима.

"Ми нисмо босански Срби, ми смо Срби, део једног јединственог народа, са једним језиком и културом", нагласио је Додик.

Каже да су еминентни стручњаци из Србије и Српске који су радили на декларацији јединствени у оцени да је направљен квалитетан документ, који ће усвојити парламенти Србије и Српске и тако на најбољи начин институционално увести нову праксу и институцију у српски национални живот, где год Срби постоје.

Говорећи о чињеници да је одређен и дан за одавање почасти и пијетета свим невиним српским жртвама од Јасеновца па надаље, Додик је рекао да је захвалан председнику Србије Александру Вучићу, чија је то била идеја, те да владе Србије и Српске заједнички обележавају пет догађаја од општег националног значаја за Србе.

Захвалио је Вучићу на новој димензији односа Србије и Српске, који су мотивисани видљивом бригом Србије за Републику Српску и њену безбедност и развој.

Додик је навео да став Вучића и Србије о поштовању Дејтона у БиХ и сагласност са свим што се договоре стране у БиХ, Српска и ФБиХ, даје Бањалуци широк оквир да упражњава своје право.

"Задовољни смо што Вучић никад не пропусти прилику да каже да воли Српску, а поготово што је више пута јавно истакао да српски народ никада више неће доживети акције сличне 'Олуји'. То нам даје осећај сигурности и захвалности", истакао је Додик.

Коментаришући поруке из Сарајева и од Бакира Изетбеговића о обележавању Дана Републике, Додик је рекао да Српска није настала на суду или дата вољом неког из Сарајева, него је израз тежње и борбе српског народа на овим просторима кроз историју.

"Ми смо у историји већ имали две српске државе, а сада имамо опет. То се не свиђа некима у Сарајеву, али од њих ништа не зависи, њихова воља није за нас у том погледу важна. Желимо да са њима сарађујемо ако је могуће", навео је Додик.

Председник Српске је навео да је БиХ само територија, а не држава, и да ће таква и бити "све док је састављена, али чим се растави неће је бити".

"Ми немамо никаве користи од БиХ и не желимо да будемо у окружењу које је непријатељско према Републици Српској и српском народу, а БиХ је управо таква", поручио је Додик.

"Овај период РС, ових 26 заједничких година, јесу године када смо ојачали, схватили, постали самосвесни и одлучни да не оклевамо у очувању наших права, нашег уставног поретка, нашег Устава, наше Републике. Зато сваки допринос знаних и незнаних који су признања добили или ће добити, свакако значи да РС у континуитету траје, да се бори, показује приврженост миру, стабилности", поручио је Додик.

РС је, додао је, држава српског народа, али је и широка и велика да прихвати све друге и другачије "који желе да живе у миру са нама".

Председник Републике Српске уручио је на свечаности одликовања заслужним институцијама и појединцима.

Стефановић и Вулин се обратили грађанима РС 

Руководство Србије представљали су потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин и генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић.

Небојша Стефановић је у име Владе грађанима и руководству РС поручио да ће Србија наставити да, заједно са Републиком Српском, гради бољу будућност за све њихове грађане.

"Наставићемо са инвестицијама, наставићемо да будемо подршка једни другима јер је то најбољи начин да осигурамо да сви људи који овде живе имају чему да се радују. Наш циљ и наш најважнији задатак је да размишљамо о томе како да то боље сутра одговара свима. Ми поштујемо своје комшије, поштујемо територијални интегритет БиХ, али ми волимо Републику Српску, волимо свој народ и то право нико не може да нам отуђи", рекао је Стефановић.

Поручио је да нема јаке и снажне Србије без снажне Српске.

"Поштујемо територијални интегритет сваке земље, али волимо свој народ и то нико не може да нам одузме", рекао је Стефановић додајући да владе Србије и Српске раде у заједничком интересу.

Поносан је, како је рекао, на чињеницу да председници Србије и Српске, Александар Вучић и Милорад Додик, све интензивније раде у интересу српског народа, те закључио да Дрина спаја два српска народа која имају заједничку прошлост, али и заједничку будућност.

Александар Вулин је подсетио да председник Александар Вучић и Влада Србије увек и на првом месту воде рачуна о томе како живе Срби ван Србије.

"Како год да се односите према Србима који живе ван Србије, тако се односите и према Србији. Како се односите према Републици Српској, тако се односите и према Србији. Колико чувате и поштујете Србе који живе ван Србије, толико чувате и поштујете Србију и толико вам је стало до односа са Србијом", рекао је Вулин честитајући празник грађанима Републике Српске.

Подсетио је да је РС настала као плод борбе, као потреба српског народа да се јасеновачки геноцид више никада не понови и поручио да због тога РС има обавезу да чува тековине те борбе, да чува дејтонску Босну и Херцеговину.

Глумац Лазар Ристовски je поручио у Бањалуци да Републици Српској нико не може забранити да се уједини са Србијом и да мост на Дрини буде у једној држави.

Време пуцања је, каже, прошло, а на снази је време дипломатије.

"И колико год нам се оба наша председника (Србије и Републике Српске) Александар Вучић и Милорад Додик чине мало агресивнији од конвенционалних државника и лукавих западних дипломата, мислим да је једино тако могуће, уз тактику коју имају, карактером, рафалном, речитом и често духовитом паљбом у данашњој лицемерној западној дипломатији остварити помак и успех", навео је Ристовски.

На прослави Дана РС се обратио и Емир Кустурица, који је рекао да треба очувати језик и јединство.

"Један човек каже да они који знају пуно истину – највише лажу. Ја ћу се надовезати на то и рећи да велике силе у односу на наш народ већ седам векова проводе неку врсту геноцида. Све је почело од Наполеона. Од тада ми трпимо разједињавање са нашом славенском браћом", рекао је Кустурица.

Прослави су присуствовали и принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић.

Присуствовао је и председник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов.

Свечани дефиле у центру Бањалуке

У центру града је организован свечани дефиле са више од 2.000 учесника.

Почасни дефиле су чинили припадници Полицијске агенције Републике Српске, али и других служби које су у функцији очувања безбедности Српске.

Ту су били и ветерани, као и представници цивилних организација, факултета, студенти који су пронели велику заставу Републике Српске, спортисти и други. У дефилеу није учествовао Трећи пешадијски пук оружаних снага БиХ.

Улице Бањалуке су украшене заставицама Републике Српске и Србије.

Свечаном дефилеу присуствовао је велики број грађана који се са заставицама окупио дуж Улице Краља Петра Првог Карађорђевића.

Након тога, одржана је свечана академија, а касније пријем у згради републичке владе.

Министарство унутрашњих послова РС предузело је појачане безбедносне мере поводом прославе 9. јануара и позвало грађане да Дан Републике прославе у миру и достојанствено.

У Сарајеву је 9. јануара 1992. године тадашња Скупштина српског народа у БиХ донела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

Основали су је посланици Скупштине српског народа у БиХ, након што су прегласани у кључним питањима у Скупштини БиХ која су се тицала опстанка Југославије.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(среда, 10. јан 2018, 08:01) - anonymous [нерегистровани]

Srecan ti praznik...

...Republiko Srpska...(dojmilo me se jucerasnja cestitka jednoga od prezivjelih boraca Srpske koji joj je pozeleo srecu posebno u ime onih koji su je stvarali i "nestalim" djelovima svoga tijela u ime poginulih a rekao je da joj je predsjednik bio 1992 i danas je,bice i sutra,mijenjaju se...a Srpska,traje...)

(среда, 10. јан 2018, 07:48) - Neutralac iz Makedonije [нерегистровани]

''Pozdrav Srpskoj i Srbiji''

Daj boze da se Srbi sloze, jer kad se Srbi sloze onda sve se moze.

(среда, 10. јан 2018, 01:42) - Благојевић [нерегистровани]

Република Српска

Срећан рођендан

(уторак, 09. јан 2018, 22:15) - anonymous [нерегистровани]

Rodendan

Sretan ti rodendan Republik Srbska .Pozdrav iz Spanije Malaga.

(уторак, 09. јан 2018, 21:34) - anonymous Lala [нерегистровани]

Svim Srbima iz Srpske

Srećan vam bio svaki dan u Republiki Srpskoj , nedajte nikom ono što je vaše i neka vam život bude sve bolji i bolji a biće braćo naša samo moramo biti složni . .

(уторак, 09. јан 2018, 19:02) - Miljan [нерегистровани]

Nasa drzavo, srecan ti Dan Republike!!!

Neka je srecno i dugovecno!!! U godinama koje predstoje ojacajte sve svoje potencijale i okrenite se svom ekonomskom, demografskom i svakom drugom razvoju... Uzmite od BIH onoliko koliko vam je potrebno i sto je predvidjeno Dejtonom a sve nametnuto odbacijte i budite svoji na svome. Otadzbina je jedna i za Srpsku su zivote dali najbolji nasi sinovi i ocevi i zbog njih nemate pravo na gresku... SRECNO!!!

(уторак, 09. јан 2018, 18:39) - DDanonymous [нерегистровани]

Rodjendan Republike Srpske slavi svekoliko Srpstvo

Republika Srpska nam je draga,sveta,pa joj zato rodjendan slave Srbi sirom svijeta.Republika Srpska je mladja sestra Srbije i mezimce cijelog Srpstva.Rijeka Drina je kicma srpskog naroda a ne granica i zato trebamo uvijek biti kao jedno tijelo i jedna dusa jer se samo tako mozemo odbraniti od stalnih nasrtaja na srpski narod.
Srecan ti rodjendan,Republiko Srpska.

(уторак, 09. јан 2018, 18:08) - anonymous [нерегистровани]

Braco i sestre

Srecan vam dan Republike Srpske!

(уторак, 09. јан 2018, 17:59) - milan lala [нерегистровани]

Sretan dan drzavnosti braco Srbi

Cetitke za dana drzavnosti nasoj Republici Srpskoj . Cetitke nasoj braci u Republici Srpskoj mi smo jedan narod, jedna nacija , jedna vera , jedno pismo i jedan jezik spojeni rekom Drinom, nikom necemo dozvoliti da nas vestackim granicama ratstavlja i deli. Sretan nam 9.Januar , zivela Repuplika Srpska .

(уторак, 09. јан 2018, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

Republika Srpska !

Srecan ti rodjendan RS ! Da nam zivis u slozi i bratstvu vecito ! Poz. iz Spanije