Пленковић на божићном пријему Српског народног већа

Српско народно веће (СНВ) у Хрватској уприличило је пријем поводом Бадњег дана и православног Божића у хотелу "Вестин", којем је присуствовао премијер Андреј Пленковић, а председник тог већа и посланик у Сабору Милорад Пуповац је поручио да, када бисмо се мерили по Петру Прерадовићу, не би мржња према Србима била мера хрватске слободе.

У Пленковићевој пратњи су били потпредседница владе и министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић, министар унутрашњих послова Давор Божиновић и министарка културе Нина Обуљен Коржинек.

Захваливши им на присуству, Пуповац је рекао да су се данас окупили у вери да могу изнаћи снаге и остварити идеје које ће, како је рекао, од хрватског друштва направити оно што сви грађани желе - просперитетно и праведно те друштво које од прошлости не носи ништа што не треба, а узима од прошлости све оно што је најбоље.

"Мир божји, Христос се роди", поручио је Пуповац и додао:

"Кад бисмо се мерили по Петру Прерадовићу, мржња се не би оглашавала нигде, а најмање у књигама и школским учионицама, а за Илирски покрет чији је био један од првака и за његове идеје било би места свугде док за неке друге, посебно за усташки покрет Милу Будака и њихове идеје не би било места нигде".

Кад бисмо се мерили према Прерадовићу, не би мржња према Србима била мера хрватске слободе, рекао је између осталог Милорад Пуповац, говорећи поводом 200 година од рођења Петра Прерадовића.

"Што се тиче нас и наше непосредне будућности, ми који смо се овде окупили делимо једно уверење да у Хрватској можемо створити боље друштво, зауставити одлазак из ове земље и учинити да свако у њој има посла, да свако у њој има осећај једнакоправности и равноправности у било којем њеном делу живео, да просперитет и узајамно поштовање буду доминантне вредности и оријентири које ће препознавати наши грађани", истакао је Пуповац, пренела је загребачка Н1.

Пуповац, који је и председник СДСС-а, је поручио да није једноставан посао оних који то треба да организују, ни оних у влади, ни оних у Сабору, нити оних у јединицама локалне самоуправе, али нема никакве сумње да друге нема него да се то постигне јер је то императив времена, околности и очекивања које наши грађани показују према нема.

Додао је да верује да ће у 2018. години направити оно што се од њих очекује.

Иначе, поводом Бадњег дана и Божића биће уручене годишње награде СНВ-а: за допринос развоју српских институција награда "Никола Тесла", за хуманизам награда "Дијана Будисављевић", за антифашизам награда "Гојко Николиш", као и награда "Светозар Прибићевић" за унапређење хрватско-српских односа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара