Истраживање: Ко је крив за рат?

Истраживање о кривцима за рат у бившој Југославији показало да 11 одсто Хрвата сматра Фрању Туђмамана одговорним, Слободан Милошевић је крив за 18 одсто грађана Србије а Алија Изетбеговић за 15 одсто испитаника у БиХ, пише недељник "Глобус".

Према резултати великог истраживања, које је спровео Божо Скоко са Факултета политичких знаности у Загребу, Фрању Туђмана 11 одсто Хрвата сматра кривим за рат на простору бивше Југославије, пише загребачки недељник "Глобус".

Да је Слободан Милошевић најодговорнији тврди 18 одсто грађана Србије, док 15 одсто испитаника у Босни и Херцеговини кривцем сматра Алију Изетбеговића.

Иако, 10,9 одсто грађана Хрватске наводи да је за ратове у Хрватској и БиХ најдоговорнији Фрањо Туђман, грађани Србије су још критичнији према свом бившем председнику. Чак 18 одсто испитаника у Србији најдоговорнијим за почетак ратова, деведесетих година, сматра Слободана Милошевића.

Када је Алија Изетбеговић у питања, као најдоговрнијег за ратне сукобе види га 15 посто испитаника у БиХ. Овај резултат истраживања је специфичан, пошто је БиХ држава три конститутивна народа, па се може претпоставити да Изетбеговића у највећој мери окривљују испитаници српске и хрватске националности.

Обимно теренско истраживање о кривцима за рат на простору бивше Југославије Божо Скоко је спровео на узорку од 6.087 испитаника у свих шест држава бивше Југославије, Словенији, Хрватској, БиХ, Србији, Црној Гори и Македонији.

Испитаници су Међународну заједницу, такође, видели као кривца за ратове на простору СФРЈ, али не у свим државама подједнако. Њену кривицу највише истичу у Србији, 36 посто испитаних, потом 28 посто испитаника из БиХ, 23 посто исптаника из Македоније и 17 посто испитаника из Црне Горе.

У Хрватској и Словенији не виде Међународну заједницу као кривца за ескалацију ратних сукоба, па је тако као кривца наводи свега 2,1 одсто испитаних у Хрватској.

Милошевићу највећу одговорност за рат приписују испитаници у БиХ (34 %) и Македонији (29%). У Хрватској га највећим кривцем за рат сматра 28,6 одсто испитаника, у Словенији 28 а у Црној Гори 25 одсто њих.

Туђмана најодговорнијим за рат сматра 23 одсто испитаника у БиХ, 21 одсто у Србији и Црној Гори, 15 посто испитаника у Македонији и 7 посто испитаних у Словенији.

Занимљив је податак да у Словенији најмање испитаних окривљују Туђмана за почетак ратних сукоба, мање него у Хрватској.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво