Поново ради Рафинерија Брод

Рафинерија нафте Брод у Босанском Броду након реконструкције у коју је уложено 20 милиона евра поново почиње са радом. У почетку ће бити дневно прерађивано 1.500 тона сирове нафте.

 У Босанском Броду данас је пресецањем траке и пуњењем прве цистерне нафтним дериватима свечано обележен почетак производње у Рафинерији нафте Брод.

Врпцу су пресекли председник Републике Српске (РС) Рајко Кузмановић, премијер Милорад Додик, генерални директор руске компаније "Зарубежњефт" Николај Брунич и генерални директор Рафинерије нафте Брод Александар Литвињенко.

Рафинерија нафте у Броду почела је са радом 1968. године, а у фебруару 2007. године је Влада РС државни капитал у тој компанији продала компанији "Зарубежњефт".

У реконструкцију старе производне линије уложено је 40 милиона конвертибилних марака (20 милиона евра), а први нафтни деривати у обновљеним постројењима произведени су претходних дана.

Генерални директор Рафинерије Александар Литвињенко раније је казао да ће у почетку бити прерађивано до 1.500 тона сирове нафте дневно, како би се проверила исправност производних капацитета, док би касније требало дневно да се производи 3.600 тона нафте.

Нафтним дериватима из бродске Рафинерије снабдеваће се тржиште у БИХ, а најављено је да ће ти производи бити јефтинији него производи осталих дистрибутера у БИХ.

У Рафинерији Брод тренутно је запослено око 1.400 радника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара