Ерјавец: Нисмо имали потврђену границу са Хрватском 1991.

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец наводи да Словенија и Хрватска 1991. нису имале потврђену границу и да је она потврђена тек арбитражним решењем чијој се једностраној имплементацији Хрватска противи.

"Хрватска министарка обмањује јавност кад тврди да је граница потврђена 1991. Никад није била потврђена и баш зато смо ишли у арбитражу", рекао је Ерјавец, реагујући на јучерашњу изјаву министарке за спољне и европске послове Марије Пејчиновић Бурић, преноси Хина.

Појашњавајући хрватску позицију око граничног проблема са Словенијом и најава словеначких власти да ће новчано кажњавати хрватске рибаре који буду ловили у делу Пиранског залива, који Словенија сматра својим акваторијем, Пејчиновић Бурићева је Љубљану позвала на дијалог, рекавши да је то једини начин да се то отворено питање реши.

"Хрватска територија је иста онаква каква је била 1991. Гранична црта је она црта која је утврђена 1991. године и према томе на терену се ништа није догодило", навела је Пејчиновић Бурићева.

Ерјавец је реаговао тврдњом да то није тачно и да је реч о обмањивању јавности, те да се у преговоре о граници, а онда и у арбитражу са словеначке стране ушло из позиције да граница 1991. није била утврђена.

При томе, Ерјавец се позвао на писмо из 1993. године које је ондашњем словеначком премијеру Јанезу Дрновшеку упутио тадашњи хрватски премијер Никица Валентић, у вези са граничним прелазом Плованија.

Валентић је у писму Дрновшеку затражио разумевање за градњу тог за туристичку сезону у Истри важног прелаза, те Дрновшеку гарантовао да градња прелаза у начелу не прејудицира гранична питања, што је Дрновшек у начелу прихватио, наводи Хина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво