Председница Хрватске први страни гост у Сарајеву ове године

Колинда Грабар Китаровић, хрватска председница, први је државни званичник који ће у овој години посетити Босну и Херцеговину, 17. и 18. јануара.

Ова посета биће вишеструко занимљива за Босну и Херцеговину и за Хрватску, посебно након дешавања која су обележила крај 2017, односно након што је у Хагу потврђена пресуда шесторци Хрвата, бивших званичника самопроглашене "Херцег-Босне" за ратне злочине почињене у делу БиХ.

Та пресуда, анализира Радио Сарајево, са становишта посете хрватске председнице, посебно је важна јер је њоме потврђено да је у удруженом злочиначком подухвату на подручју БиХ, заједно са челницима "Херцег-Босне", учествовао тадашњи војни и политички врх Хрватске.

Са друге стране, познато је на који начин и колико често је председница Грабар Китаровић коментарисала дешавања у Босни и Херцеговини, често је то утицало на унутрашње политичке прилике због чега је њена посета на почетку 2018. године, која је у БиХ и изборна година, изузетно значајна.

Током два дана боравка у Сарајеву, Китаровићева би требало да се састане са члановима Председништва БиХ, али тек након што је при недавној посети Русији са Владимиром Путином разговарала о приликама у БиХ, затим након што је почетком децембра 2017. године у Савету безбедности УН одбацила колективну кривицу хрватског народа за злочине у БиХ, истакавши да Хрватска није крива, него да се та држава само бранила, те након бројних коментара о Хашкој шесторци.

У светлу ове посете посебно је била занимљива једна од њених последњих изјава у 2017. години, када је навела да је "неприхватљиво наметање колективне кривице Хрватима у БиХ", те да су Хрвати конститутиван народ у БиХ и да их "нико неће сводити на мањину".

Овом изјавом, отприлике, претпостављен је и пут разговора током посете БиХ где ће Хрватска председница вероватно са лидерима хрватског народа разговарати о што бољем позиционирању на тренутној политицкој сцени, непосредно пре избора у БиХ на свим нивоима.

У анализи се наводи да ће посебно бити занимљив њен разговор са председавајућим Председништва БиХ и лидером Хрвата у БиХ Драганом Човићем, који је пресуду челницима "Херцег-Босне" у својим изјавама први протумачио као пресуду целом хрватском народу, те ће вероватно бити разговора и о начину одбацивања одговорности Хрватске за удружени злочиначки подухват у БиХ.

Након пресуде Хашкој шесторци, подсећа се, широм Херцеговине, али и Хрватске, појавили су се бројни знаци величања осуђених ратних злочинаца, а сама Грабар Китаровићева за свог помоћника крајем 2017. године именовала је Владу Галића, наводног шпијуна који је штитио особе осумњичене за ратне злочине током "деведесетих година на тлу Хрватске и БиХ.

Све то, уз бројне коментаре и прећутане критике, рецимо на руководство Хрватске из ратних година, сигурно ће утицати на разговоре са делом босанскохерцеговачких званичника.

Теме разговора Грабар Китаровићеве са својим домаћинима биће и одлазак становништва из Хрватске и из БиХ, али и проблем Пељешачког моста који је и даље актуелна и акутна тема у односима између две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво