Црногорска војска ускоро добија нове хеликоптере и оклопна возила 

Из Министарства одбране Црне Горе саопштено је да ће војска те земље у блиској будућности добити три нова хеликоптера, а на копну ће бити ојачана с тридесетак оклопних возила немачке и америчке производње.

"Модернизација наших оружаних снага предвиђа скору набавку савремених беспилотних летелица и формирање чете специјалних снага, док ће борбени авиони НАТО-а моћи да буду за пет минута изнад ваздушног простора Црне Горе, уколико буде потребе да га штите", пренела је РТЦГ.

Нови хеликоптери "бел 412 ЕПИ" користиће се, између осталог, за обезбеђивање државне границе, извиђање, подршку полицији у противтерористичкој борби, транспорт, медицинску евакуацију, потрагу и спасавање, као и гашење пожара. 

Све три летилице у Црну Гору стижу ове године – једна у првом, а преостале две у четвртом кварталу 2018.

"Увођење у оперативну употребу ваздухоплова, односно достизање пуних оперативних способности је релативно дуг процес који у просеку траје око три године, који подразумева оспособљавање потребног броја пилота кроз све профиле летачке обуке. Међутим, и током увођења у оперативну употребу, хеликоптери ће се користити за извршавање наменских задатака, уз постепено увођење од лакших ка тежим и комплекснијим", објаснили су из Министарства.

Како су истакли, тренутно црногорско ваздухопловство располаже са 13 вишенаменских хеликоптера "газела", који не могу одговорити свим задацима као хеликоптери "белови".

Из Министарства су поручили да је предвиђена и набавка беспилотних летелица којима ће копнене снаге Војске извиђати терен и прикупљати информације.

"С распоном крила од 1,5 метара и тежином од четири килограма, ручно лансирна беспилотна летелица ће обезбеђивати ваздушно осматрање, дању или ноћу, на удаљеностима до десет километара и висини до 200 метара, при брзини од 40 до 100 километара на сат. Беспилотне летелице биће опремљене напредним камерама за снимање и детекторима покрета", саопштено је из тог ресора.

"Хамвији" и "мерцедеси" ојачаће арсенал   

Док дронови "бдију" на небу, пешадинци Војске Црне Горе у будућности биће заштићени оклопом нових возила, америчких "хамвија" и "мерцедеса Г-класе".

У оба случаја реч је о донацијама тих савезничких земаља, а блиндирани "Немци" би требало да почну да се производе током јануара, јер је потписиван уговор с произвођачем, како би у другој половини године већ били у редовима Војске Црне Горе.

Из Министарства одбране су за портал РТЦГ најавили и набавку 20 до 25 оклопних аутомобила типа "хамви" кроз амерички програм "Excess Defense Articles (ЕDА)".

"То је програм донација средстава Оружаних снага САД другим земљама, који се реализује преко Канцеларије за одбрамбену сарадњу Амбасаде САД", истакли су из Министарства.

"Хамви" је борбену вредност доказао у жариштима од џунгли Панаме, до ирачких пустиња, а о његовој поузданости довољно говори чињеница да га користе оружане снаге преко 50 земаља света. 

Током ИСАФ мисије у Авганистану војници Црне Горе употребљавали су управо тај амерички оклопни аутомобил. 

У арсеналу Војске Црне Горе већ се налазе лака оклопна возила "РЦВ сурвор", борбена оклопна возила (БОВ) и једна "отокар кобра", специјализована за хемијско, биолошко, радиолошко и нуклеарно извиђање. 

Војска Црне Горе планира набавку и модерног радара, како би у пуном капацитету могла да надзире ваздушни простор.

До тада, како су објаснили, пошто званична Подгорица нема војне котролоре летења, навођење НАТО пресретачких авиона реализовати у сарадњи центара Алијансе за командовање и контролу и Агенције за контролу ваздушног саобраћаја Србије и Црне Горе (СМАТСА), која води цивилне и војне ваздухоплове кроз ваздушни простор наше земље.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво