Црногорска војска ускоро добија нове хеликоптере и оклопна возила 

Из Министарства одбране Црне Горе саопштено је да ће војска те земље у блиској будућности добити три нова хеликоптера, а на копну ће бити ојачана с тридесетак оклопних возила немачке и америчке производње.

"Модернизација наших оружаних снага предвиђа скору набавку савремених беспилотних летелица и формирање чете специјалних снага, док ће борбени авиони НАТО-а моћи да буду за пет минута изнад ваздушног простора Црне Горе, уколико буде потребе да га штите", пренела је РТЦГ.

Нови хеликоптери "бел 412 ЕПИ" користиће се, између осталог, за обезбеђивање државне границе, извиђање, подршку полицији у противтерористичкој борби, транспорт, медицинску евакуацију, потрагу и спасавање, као и гашење пожара. 

Све три летилице у Црну Гору стижу ове године – једна у првом, а преостале две у четвртом кварталу 2018.

"Увођење у оперативну употребу ваздухоплова, односно достизање пуних оперативних способности је релативно дуг процес који у просеку траје око три године, који подразумева оспособљавање потребног броја пилота кроз све профиле летачке обуке. Међутим, и током увођења у оперативну употребу, хеликоптери ће се користити за извршавање наменских задатака, уз постепено увођење од лакших ка тежим и комплекснијим", објаснили су из Министарства.

Како су истакли, тренутно црногорско ваздухопловство располаже са 13 вишенаменских хеликоптера "газела", који не могу одговорити свим задацима као хеликоптери "белови".

Из Министарства су поручили да је предвиђена и набавка беспилотних летелица којима ће копнене снаге Војске извиђати терен и прикупљати информације.

"С распоном крила од 1,5 метара и тежином од четири килограма, ручно лансирна беспилотна летелица ће обезбеђивати ваздушно осматрање, дању или ноћу, на удаљеностима до десет километара и висини до 200 метара, при брзини од 40 до 100 километара на сат. Беспилотне летелице биће опремљене напредним камерама за снимање и детекторима покрета", саопштено је из тог ресора.

"Хамвији" и "мерцедеси" ојачаће арсенал   

Док дронови "бдију" на небу, пешадинци Војске Црне Горе у будућности биће заштићени оклопом нових возила, америчких "хамвија" и "мерцедеса Г-класе".

У оба случаја реч је о донацијама тих савезничких земаља, а блиндирани "Немци" би требало да почну да се производе током јануара, јер је потписиван уговор с произвођачем, како би у другој половини године већ били у редовима Војске Црне Горе.

Из Министарства одбране су за портал РТЦГ најавили и набавку 20 до 25 оклопних аутомобила типа "хамви" кроз амерички програм "Excess Defense Articles (ЕDА)".

"То је програм донација средстава Оружаних снага САД другим земљама, који се реализује преко Канцеларије за одбрамбену сарадњу Амбасаде САД", истакли су из Министарства.

"Хамви" је борбену вредност доказао у жариштима од џунгли Панаме, до ирачких пустиња, а о његовој поузданости довољно говори чињеница да га користе оружане снаге преко 50 земаља света. 

Током ИСАФ мисије у Авганистану војници Црне Горе употребљавали су управо тај амерички оклопни аутомобил. 

У арсеналу Војске Црне Горе већ се налазе лака оклопна возила "РЦВ сурвор", борбена оклопна возила (БОВ) и једна "отокар кобра", специјализована за хемијско, биолошко, радиолошко и нуклеарно извиђање. 

Војска Црне Горе планира набавку и модерног радара, како би у пуном капацитету могла да надзире ваздушни простор.

До тада, како су објаснили, пошто званична Подгорица нема војне котролоре летења, навођење НАТО пресретачких авиона реализовати у сарадњи центара Алијансе за командовање и контролу и Агенције за контролу ваздушног саобраћаја Србије и Црне Горе (СМАТСА), која води цивилне и војне ваздухоплове кроз ваздушни простор наше земље.

број коментара 6 пошаљи коментар
(среда, 03. јан 2018, 18:53)
anonymous [нерегистровани]

Sada jace zvuci

Njih i NATO, milijarda...i...600000.

(среда, 03. јан 2018, 18:31)
Mica Bor [нерегистровани]

Bilo pa proslo

Nedavno je bila vazeca ona narodna izreka "vas i rusa 300 miliona" . Koja li je sada na snazi ?

(среда, 03. јан 2018, 05:37)
anonymous [нерегистровани]

Crna Gora

ajde nek je sad neko pipne ....

(уторак, 02. јан 2018, 22:55)
anonymous [нерегистровани]

Crna gora

Crna gora je u nato toje kako tata kaze I gotovo nema price

(уторак, 02. јан 2018, 22:48)
anonymous [нерегистровани]

ljubav

Moraju ljudi da sve ovo da nakupuju,brane se! Od koga,ma nije vazno,
vazno je samo da imaju svu ljubav prodavca.

(уторак, 02. јан 2018, 22:00)
milan lala [нерегистровани]

Clanarina

Ma eto ko sto je obecano, MNE nece kostati nista clanstvo u NATO , samo malo kupovina hamera, helikoptera, oklpnih i transportnih vozila i ostale vojna tehnika do NATO-standarda , pa cuvanje NATO-neba nad MNE . pa kupovina novih vojnih patrolnih brodova a mozda i neka podmornica za svaki slucaj , Sve ce to otvoriti nova radna mesta , ali ne u MNE nego u SAD i Dojcland , a za brzi ulazak u EU morace malo da se popriceka dok se iskoreni korupcija, tako kazu u Briselu / Bonu i Washintonu.