Хрватска, непримерен садржај у лектири за четврти разред

Неки учитељи четвртих разреда основних школа у Хрватској за лектиру су одабрали штиво непримереног садржаја, а надлежно министарство најављује реформу школског програма, преносе хрватски медији.

Ученици четвртих разреда основних школа у Хрватској у свом програму имају обраду духовне или религиозне поезије па се тако на списку лектире нашла књига "Пуса од крампуса" Звонимира Балога.

Та збирка песама наглашава однос човека и Бога, а родитеље ученика је посебно заинтригирала песма "Госпа Међугорска", те тврде како њени стихови нису примерени за четвртаке, наводи портал 24sata.hr.

Читава збирка, осим изразито религијског карактера, одише националистичким набојем.

"Хрватски је народ најугроженији, најнесретнији на планету! Блајбург, Јазовка и друге пећине постаје су нашег крижног пута, дио хрватске реалности. У херцеговачким, истарским и личким јамама још се урлик врти, лелече јека очајничког падања. У царству безумне подивљале смрти под заставом победника славиле су се лажи и падања", једна је од строфа.

У следећој строфи говори се о парању дечјих утроба, копању очију, сакаћењу гениталија, чупању "хрватских језика"...

Из ресорног министарства су поручили да се наведени наслов не налази на попису лектире у склопу плана и програма "Хрватски језик", те да ће се овакве теме, с увођењем пилот-пројекта реформе програма, системски решавати, пише Јутарњи лист.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво