Хрватска, непримерен садржај у лектири за четврти разред

Неки учитељи четвртих разреда основних школа у Хрватској за лектиру су одабрали штиво непримереног садржаја, а надлежно министарство најављује реформу школског програма, преносе хрватски медији.

Ученици четвртих разреда основних школа у Хрватској у свом програму имају обраду духовне или религиозне поезије па се тако на списку лектире нашла књига "Пуса од крампуса" Звонимира Балога.

Та збирка песама наглашава однос човека и Бога, а родитеље ученика је посебно заинтригирала песма "Госпа Међугорска", те тврде како њени стихови нису примерени за четвртаке, наводи портал 24sata.hr.

Читава збирка, осим изразито религијског карактера, одише националистичким набојем.

"Хрватски је народ најугроженији, најнесретнији на планету! Блајбург, Јазовка и друге пећине постаје су нашег крижног пута, дио хрватске реалности. У херцеговачким, истарским и личким јамама још се урлик врти, лелече јека очајничког падања. У царству безумне подивљале смрти под заставом победника славиле су се лажи и падања", једна је од строфа.

У следећој строфи говори се о парању дечјих утроба, копању очију, сакаћењу гениталија, чупању "хрватских језика"...

Из ресорног министарства су поручили да се наведени наслов не налази на попису лектире у склопу плана и програма "Хрватски језик", те да ће се овакве теме, с увођењем пилот-пројекта реформе програма, системски решавати, пише Јутарњи лист.

број коментара 11 пошаљи коментар
(субота, 06. јан 2018, 08:32)
anonymous [нерегистровани]

много пута поновљена лаж, постаје истина...

Ово је класичан пример таквог покушаја! Зарад братства & јединства прећутали смо истину о НДХ и изједначили усташе и четнике, а ово сада у Хрватској је резултат! Мислите о томе!

(среда, 03. јан 2018, 11:05)
anonymous [нерегистровани]

Alal vera

Alal vera.Pa vi definitivno niste normalni.

(среда, 03. јан 2018, 08:14)
anonymous [нерегистровани]

много пута поновљена лаж, постаје истина...

Ово је класичан пример таквог покушаја! Зарад братства & јединства прећутали смо истину о НДХ и изједначили усташе и четнике, а ово сада у Хрватској је резултат! Мислите о томе!

(среда, 03. јан 2018, 07:28)
anonymous [нерегистровани]

geneza

primetno je da cak i oni koji fabrikuju hrvatsku proslost pocinju da sami veruju u nju a o deci koja treba tek nesto da nauce, a rastu u takvom ambijentu, nema ni potrebe govoriti!Ako Srbija verodostojno i svima na planerti ne obznani cinjenice o NDH i ratu 1991 -1995 onda cemo imati kao neprijatelje par generacija mladih hrvatskih pokoljenja i nista ih nece razuveriti da su u pravu i da sve Srbe treba unistiti!

(уторак, 02. јан 2018, 23:03)
Adam i Steva [нерегистровани]

hrvatska

Najvaznije je da Srbija nikad ne prestane sa obelodavanjem zlocina Ustasa, da ceo svet vidi i cuje. Tu imamo podrsku i Izraela, a preko njih i Amerike. Hrvatska neka svoju decu truju cime hoce, svet mora da zna u sta gleda kad im pod nosom masu drzavnom zastavom, tj. sahovnicom.

(уторак, 02. јан 2018, 22:57)
anonymous [нерегистровани]

Ovo je vec...

...zabrinjavajuce,pa je nuzno potrebno proceniti razvoj daljnjih odnosa sa tom drzavom.
Nikako se ne sme dozvoliti izvrtanje Istorije i raspirivanje mrznje prema ,sto ne reci,Srbima.
Presli su granicu tolerancije.

(уторак, 02. јан 2018, 19:53)
DDanonymous [нерегистровани]

Dobro smisljena zamjena teza...

Sve one zlocine koje su ustase cinile nad srpskim civilima u WWII po Jasenovcu,Staroj Gradisci,Jadovnu i jamama po Lici i Hercegovini oni smisljeno ubacuju u skolski program i lazno predstavljaju da se to desavalo Hrvatima a ne Srbima,Jevrejima i Romima. Dakle,zabrinjavajuce je to sto ovom propagandom hrvatska vlast zeli da od ustaskih zlocinaca naprave zrtve sa Blajburga i "kriznog puta".

(уторак, 02. јан 2018, 19:52)
anonymous [нерегистровани]

boze

O, Boze podari im zdrav um (i ako su proterali moje stare roditelje, zapalili kucu u kojoj sam rodjen, crkvu u kojoj sam krsten i skolu u kojoj sam naucio i Cirilicu i Latinicu a iznad svega -- da postujem komsiju svoga).
Srbin/Pravoslavac/Hriscanin

(уторак, 02. јан 2018, 19:04)
anonymous [нерегистровани]

Комшијско лудило

Бестидно понављати лаж као догму док се не прихвати као истина.

(уторак, 02. јан 2018, 17:29)
anonymous [нерегистровани]

neverovatno

Ono sto su Hrvati radili Srbima kad god im se u istoriji pruzila prilika pisu kao da je njima neko radio. Neverovatno....