Церар упозорен на опрез током боравка у Загребу

Коалициони партнери у влади упозорили су словеначког премијера Мира Церара, пред сутрашњу посету Загребу, на опрез и потребу да инсистира на имплементацији арбитражне пресуде у граничном спору у Пиранском заливу.

Миро Церар се састао са коалиционим партнерима у влади пред сутрашњу посету Загребу, где ће са хрватским премијером Андрејем Пленковићем разговарати о арбитражном спору и отвореним питањима између две државe.

Како преносе словеначки медији, Церара су упозорили председник Социјалдемократа (СД) Дејан Жидан и вођа Демократске странке пензионера (ДЕСУС) Карл Ерјавец, који су и потпредседници у Цераровој влади.

Жидан је новинарима након састанка рекао да Церар има мандат да разговара о имплементацији арбитражне пресуде, а на питање очекује ли помак на хрватској страни одговорио је да није оптимиста.

"То ће бити само још један састанак, а онда идемо нашим путем напред како смо и најављивали", рекао је Жидан.

Додао је да према ставу Словеније ускоро истиче рок за имплементацију арбитраже.

"Словенија је спремна на имплементацију и моћи ће да докаже и да је предузела све што је потребно", истакао је Жидан и додао да ће за имплементацију бити потребно против Хрватске покренути правне поступке за кршење арбитражне одлуке и "кршење договора".

Ерјавец је након састанка код Церара рекао да је премијеру препоручио да у Загребу буде опрезан.

"Надам се да наш премијер неће ништа потписати или прихватати неке обавезе, јер са хрватском политиком имамо лоша искуства", поручио је Ерјавец.

"Никако не смемо почињати разговоре о неком билатералном споразуму, јер би то значило да одустајемо од арбитраже", додао је Ерјавец.

Истакао је да очекује да премијер другој страни пренесе јасне поруке како ће Словенија поступити након што 29. децембра истекне рок за имплементацију арбитражног решења.

Ерјавец је још једном поновио да припрема материјал за тужбу против Хрватске пред судом ЕУ у Луксембургу ако хрватска влада и даље буде одбијала арбитражно решење.

Већина словеначких медија са много скепсе коментарише сутрашњи састанак Церара са Пленковићем.

Сусрет, који су два премијера крајем прошле недеље договорила у Бриселу, љубљанско Дело назива "изненађујућим" с обзиром на раније Церарове изјаве да је услов хрватско признање арбитраже, те додаје како ће гранични спор двеју чланица ЕУ с временом у Бриселу добијати више пажње с обзиром на његов "балкански" контекст и с обзиром на став Љубљане како би арбитража могла бити модел за све спорове на Балкану.

Како наводи Дело, до "изненађујућег" сусрета у Загребу словеначког и хрватског премијера долази након бриселске "тихе дипломатије", али још није сасвим јасно какву интервенцију од потпредседника Европске комисије Франса Тимерманса у наставку очекује Словенија која подсећа да је он након објаве арбитражне пресуде говорио да је обе стране морају уважавати и спровести, пренела је Хина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво