Изетбеговић: За сарадњу са Вучићем, али не на штету БиХ

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић спреман је, каже, на сарадњу са председником Србије Александром Вучићем, али, истиче, не на штету БиХ.

"Спреман сам на дијалог и сарадњу са Вучићем, али то не значи да сам спреман дати било који уступак који је штетан за интересе БиХ. Што се тиче фрустрација, након три и по деценије бављења политиком, а било је ту заиста свачега, и затвора мога оца, и прљавог, неравноправног рата, и којекаквих лажи и урота, мало шта ме истински фрустрира и избацује из равнотеже", рекао је Бакир Изетбеговић за лист Данас.

Говорећи о последњем сусрету у Београду, Изетбеговић каже да је председник Србије очигледно био разочаран његовим ставом да питање Уговора о државној граници између БиХ и Србије не жели да се решава према жељама и интересима Србије, него на начин да обе државе остваре своје суверене интересе и права.

"Мој предлог је био да одмах потпишемо Уговор о државној граници којим се постојећа граница између две државе потврђује и демаркира на мапама које би биле саставни део тог уговора, јер то је граница која је међународно призната и неупитна у складу са чланом 10 Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини и према Мишљењу број 3 Арбитражне комисије у оквиру Мировне конференције о Југославији од 20. новембра 1991. године", навео је Изетбеговић.

Отворена питања дуж државне границе, каже, могу се договорно решити без икакве размене територије, на принципима прекограничне сарадње.

При томе би се, додаје, користили посебни механизми и режими који би владали у пограничним подручјима од посебног интереса за обе државе, а који су добро познати у међународној пракси и успешно се примењују у ЕУ, укључујући слободан промет људи, робе и услуга, слободан приступ органима и институцијама обе државе за становништво у пограничним подручјима, те слободно обављање радова на постројењима и другим непокретним и покретним објектима који се налазе упоредо у обе државе у пограничним подручјима.

Изетбеговић је поновио да је спреман свим средствима да брани територијални интегритет и суверенитет БиХ у случају да Република Српска покуша да се отцепи.

"То је моје право и моја уставна и законска обавеза. Сви треба да се помире с тим да неће бити отцепљења било којег дела БиХ и да ће Сребреница, Томашица, сва она силна места покоља над невиним жртвама удружених злочиначких подухвата које су предводили Милошевић, Караџић и Младић, остати заувек територија БиХ", рекао је Изетбеговић.

А што се тиче жеља и тежњи, "снова", како то каже Додик, оне се неће угасити у добром делу српског корпуса, али ће бити превладане кроз процес сазревања и прихватања реалности.

"Не може се срушити Дејтонски мировни споразум а да се не сруши мир, ниједан народ у БиХ нема право узети себи територију која припада свима, али може се ићи даље у економско назадовање и изолацију, у сиромаштво које ће деловати отрежњујуће. Социо-економско стање у ентитету РС је битно лошије од оног у Федерацији, истовремено је задуженост много већа", навео је Изетбеговић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се