Политичка сапуница у Љубљани

Бивши шеф дипломатије Димитриј Рупел жели да преко суда обезбеди место амбасадора, које му је ускратио председник Тирк.

Словеначка јавност ових дана прати упорно залагање доскорашњег шефа дипломатије Димитрија Рупела да се избори за амбадсадорско место у Бечу, које му, званично, оспорава шеф државе Данило Тирк, а незванично и многи Словенци, незадовољни његовим ранијим радом.

Пошто је Тирк одбио да потпише указ који би Рупела "отпељао" у амбасаду у суседној Аустрији, Рупел је, на све странe почео да говори о великој неправди према њему, истичући огромне личне заслуге за осамостаљивање Словеније и њен, потом, стечени углед у свету.

После писменог приговора шефу државе, који је Тирк назвао непримереним, Рупел је одлучио да се за амбасадорску фотељу избори преко суда, иако многи стручњаци тврде да је то пут без наде.

Његови правни заступници су га, ипак, охрабрили тврдећи да је спољна политика у надлежности владе и да шеф државе то не може да оспорава.

"Амбасадор се не може постати судском одлуком", упозорио је Игор Каучич, велики правни ауторитет.

Објаснио је да то значи да Тирков став у односу на Рупела не могу да оборе никакви правни параграфи.

После тога, Тирк је још једном, нимало пријатном поруком, опоменуо Рупела, рекавши да "људи који ће заступати државу треба да уживају њено поверење, као и поверење шефа државе".

Председник је ту вербалну стрелу одапео преко Радија Словеније, додајући и да се велики број корушких Словенаца не би обрадовао Рупеловом доласку у амбадсаду "дежеле" у Бечу.

Иако јавност па и стручњаци, чини се, у огромној мери дају за право шефу државе, примећује се да је "случај Рупел" резултат одавно затегнутих односа између њих двојице.

Ти односи су се посебно заоштрили прошле године, у председничкој кампањи, јер је Рупел тврдио да је Тирк у време борбе Словеније за самосталност "представљао Југославију" и отворено подржавао његовог противника Лојза Петерлеа.

На Тиркову страну у дуелу с Рупелом данас се, индиректно, ставила и Хрватска, где је шеф словеначке државе стигао у прву радну посету.

Његов домаћин, Стјепан Месић, је приликом добродошлице у Загребу истакао да Хрватска од нове владе у Љубљани очекује "смиривање напетости", за чије је настајање оптужио првенствено Рупела.

Рупела је, са још десетак кандидата за амбасадоре, предложила донедавна влада Јанеза Јанше и то на једној од својих последњих седница, што су многи назвали скандалозним чином.

Тирк је од 12 понуђених указа потписао пет, одбивши седам уз образложење да "неки од њих не испуњавају законске услове, неки немају довољно искуства у струци, а неки својим досадашњим радом нису потврдили квалитете које морају да поседују амбасадори".

Уз Рупела, како се сазнаје, борбу за амбасадорску фотељу преко суда најавио је још и Борут Брекман, који је био кандидован за амбасаду у Берлину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво