Како ће изгледати влада Себастијана Курца и ко су "чувари"?

Нова аустријска влада, коју ће водити Себастијан Курц као канцелар, имаће 16 чланова – 13 министара и два државна секретара – од тога Народна партија Аустрије (ОВП) имаће седам министара, а Слободарска партија (ФПО) шест.

Једини члан нове владе, који је и део одлазеће, је најмлађи, а то је Себастијан Курц, који је до сада био министар спољних послова.

Курц је, приликом састављања нове владе, потврдио да ће повећати број жена у влади.

Тако је удео жена у тиму ОВП-а у новој влади чак 44,4 одсто, односно три министарке и једна државна секретарка.

На другој страни удео жена у тиму ФПО-а је 28,6 одсто, то јест две министарке.

То значи да ће у новој влади удео жена бити 37,5 одсто.

Лидер ОВП-а је, након данашње седнице председништва странке представио тим народњака за нову владу.

Он је лично сишао до новинара, који су га чекали испред улаза у Политичку академију ОВП-а и повео их до дворишта здања у којем је организовао фото-термин са члановима владе из редова народњака.

У новој влади ОВП ће бити заступљен са Курцом на месту канцелара, министар финансија биће Хартвиг Легер, економије Маргарете Шрамбек, образовања, универзитета и вртића Хајнц Фасман, жена и породице Јулиане Богнер-Штраус, пољопривреде и екологије Елизабет Кестингер, министар у кабинету канцелара задужен за ЕУ, медије, уметност и културу Гернот Блимел, а државни секретар у министарству унутрашњих послова биће Каролине Едштадлер.

Из ФПО-а ће место вицеканцелара и министра за државну управу, спорт бити лидер Хајнц-Кристијан Штрахе, унутрашњих послова Херберт Кикл, одбране Марио Кунасек, инфраструктуре и саобраћаја Норберт Хофер, социјална питања и здравство Беате Хартингер, спољних послова Карин Кнајсел, а државни секретар у министарству финансија Хуберт Фухс.

Нова влада биће већа за једног члана од претходне.

Надлежност за ЕУ премештена је из Министарства спољних послова у кабинет канцелара, који ће се бавити и председавањем Унијом у другој половини идуће године.

Курц и Штрахе представиће званично данас после подне нову владу и детаље коалиционог споразума.

Ван дер Белен инсистирао на "чуварима"

Председник Аустрије Александер ван дер Белен имао је више услова за прихватање владе коју би чинили ОВП и ФПО – од проевропског става до државних секретара који би имали улогу "чувара".

Будући министар унутрашњих послова Херберт Кикл, из редова ФПО-a, на захтев председника државе, добиће "чувара" у облику државног секретaра из редова ОВП-a Каролине Едштадлер.

Она ће бити задужена, између осталих, за борбу против корупције, као и сећање на жртве прошлости, то јест за спомен-обележја попут Маутхаузена, произлази из писања медија.

Такође је Ван дер Белен допринео томе да ФПО одустане од успостављања министарства за "безбедност домовине" због историјских проблема с тим појмом.

Од опозиције критикована чињеница да ће у новој влади министарство унутрашњих послова и одбране бити у рукама једне странке, решено је тиме што ће бити успостављен заштитник грађана са већим надлежностима.

Обавештајне службе ће убудуће бити у обавези да подносе извештаје канцелару и вицеканцелариу, чиме се проширује надлежност за ова државна тела.

У више наврата је Ван дер Белен поновио да нова влада мора бити проевропски постављена, услед чега је агенда за Европску унију премештена из Министарства спољних послова, које је добио ФПО, у кабинет канцелара.

У сталним разговорима за време трајања коалиционих преговора Ван дер Белен је успео да наметне да Министарство спољних послова не преузму, како је раније говорено, људи са врха ФПО-а, већ Карин Кнајсл, коју је именовала ФПО, али која није чланица те странке.

Након што су сви услови испуњени председник је прихватио нову владу, и сам је казао да сматра да нема препреке за полагање заклетве идуће недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи