Курц и Штрахе постигли договор о новој влади

Мандатар за састав нове аустријске владе, лидер Народне партије (ОВП) Себастијан Курц рекао је да је та странка успешно завршила коалиционе преговоре са Слободарском партијом (ФПО). Опозиција позива аустријског председника да не прихвати коалициони договор.

"Пре два месеца су се грађани у Аустрији одлучили за промене у нашој земљи. Желимо заједно те промене да спроведемо у наредних пет година", нагласио је Курц на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, 15. октобра грађани су исказали велико поверење ОВП-у и ФПО-у, те је подсетио да је добио мандат од председника за формирање владе.

"Два месеца било је потом обележено интензивним преговорима. Иако у неким стварима нисмо имали заједничке позиције, водили смо фер преговоре уз међусобно поштовање", објаснио је Курц.

Рекао је да је за ОВП и ФПО било важно да се уведе нови политички стил у међусобном опхођењу.

"Договор који смо постигли је основа за сарадњу за наредних пет година, за промене, политику која ће штедети у систему, а не на терет грађана. Желимо да растеретимо грађане, ојачамо Аустрију као економски центар и осигурамо безбедност у земљи, а с тим у вези и да водимо борбу против илегалне миграције", нагласио је Курц.

Најавио је да ће заједно са лидером ФПО-а Хајнц Кристијаном Штрахеом у суботу обавестити председника Аустрије Александера ван дер Белена о програму који је усвојен током коалиционих преговора.

Тек након тога, како је додао, изаћи ће се у јавност са детаљима коалиционог споразума.

Штрахе је истакао да је током преговора било речи о свим областима и да су преговори били обележени тиме што су обе странке приказале заједничку одговорност према "прелепој земљи Аустрији и њеним грађанима".

"Ми смо свесни наше одговорности", рекао је Курц.

Опозиција позива председника да не прихвати коалициони договор

У међувремену, из редова опозиције упутили су апел Ван дер Белену да не прихвати кабинет који предлаже Курц.

Посланик Зелених, странке која на прошлим изборима није прешла цензус, у бечкој скупштини Јоаким Ковач упутио је на Твитеру апел председнику уз поруку да би прихватање "ове владе била велика грешка".

"Драги Александре ван дер Белене, прихватање те владе била би велика грешка. Изабран си од већине становника за председника. Многи су се за тебе ангажовали даноноћно годину дана. Они су били и остали већина. Већина која не жели десничарско-екстремисте у влади. Спречити да преузму потпуну извршну власт ( миистарство унутрашњих послова и одбране) је најмање што можеш учинити. Рачунамо на тебе", поручио је Ковач председнику Аустрије.

Ван дер Белен је био један од најспешнијих лидера Зелених.

Такође и "Листа Петер Пилц", која је ушла у савезни парламент позива на неприхватање нове владе.

Шеф посланичког клуба Петер Колба сматра да председник не сме дозволити да ФПО добије Министарство унутрашњих послова и одбране.

"Позивам председника да спречи приступ ФПО оружаним институцијама и обавештајним службама“, нагласио је Колба.

И Социјалдемократска партија (СПО) сматра да расподела министарстава, према којем би ФПО добило ова два важна министарства, није прихватљива.

ОВП и ФПО су тачно у дан два месеца, од одржавања парламентарних избора, завршили коалиционе преговоре у рекордном року.

Овим договором, Аустрија добија "тиркизно (ОВП) – плаву (ФПО)" владу, што представља велики преокрет у политици земље, која је досад била пре свега под руководством Социјалдемократске партије (СПО) и народњака.

Страначка тела две партије током викенда усвојиће коалициони споразум, тако да ће влада моћи заклетву положити још почетком идуће недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво