Мостарски логораши најавили пријаве против Човића и Љубића

Управни одбор Удружења логораша Мостар одлучило је да поднесе кривичне пријаве против председавајућег Председништва Босне и Херцеговине Драгана Човића и саборског заступника Боже Љубића због негирања пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију бившим челницима самопроглашене републике Херцег-Босне.

"Удружење логораша Мостар подузеће све мере, радње и поступке за покретње кривичне пријаве против Драгана Човића и Боже Љубића у складу с Кривичним законом ФБиХ", наводи се у саопштењу Удружења логораша Мостар.

Председник Удружења логораша Мостар, Сафет Ножић, рекао је да почиње поступак прикупљања доказа и материјала који нису могли да резултирају кривичном пријавом, док је члан Управног одбора Удружења, Алија Лизде, истакао да су Човић и Љубић прекршили Кривични закон јер су негирали пресуде међународних институција, за шта су прописане казне затвора до три године.

Жалбено веће хашког суда је, пише портал Кликс, крајем новембра утврдило да је првостепеном пресудом правилно утврђено постојање међународног оружаног сукоба током рата у БиХ те да је правилно утврђено да је Хрватска спроводила контролу над делом БиХ током рата и то преко локалних тела у Херцег-Босни, што потврђује да је постојало стање окупације у БиХ од Хрватске.

Лидери Хрвата су, као и већина политичара из Хрватске, првобитно изјавили да не признају одлуку хашког суда, а Човић је, подсећа портал, пресуду назвао злочиначком.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи