Пленковић: Церар 19. децембра у Загребу

Хрватски премијер Андреј Пленковић објавио је на "Твитеру" да је на састанку у Бриселу договорена посета словеначког премијера Мира Церара Загребу 19. децембра, додавши у поруци и фотографију на којој се двојица премијера рукују.

Андреј Пленковић је раније данас изјавио да би напредак око коначног договора о почетку примене арбитражне пресуде о разграничењу две државе у Пиранском заливу био постигнут ако би се на сто ставила неспорна питања за обе стране, уз договор о посети словеначког премијера Мира Церара Загребу.

Ранија посета словеначког премијера Церара Загребу је одложена, јер Хрватска не прихвата разговор о имплементацији арбитражне пресуде, на чему Словенија инсистира.

Пленковић је рекао и да Хрватска на тему разграничења са Словенијом гледа као на гранично питање које је отворено од дана проглашења независности двеју држава.

"Ми на то гледамо као на отворено гранично питање, које је с нама од 25. јуна 1991. Наше је начело јасно: републичке границе из тог времена треба да постану државне. Желимо то питање да решимо. Став Сабора је јасан, став политике исто тако", навео је Пленковић.

Додао је, међутим, да постоје многи аспекти где су представници двеју држава "врло близу договора", рекао је Пленковић уочи сусрета са Цераром у Бриселу, где обојица присуствују последњем самиту европских лидера у овој години.

Прво би, каже, требало договорити долазак колеге Церара у Загреб, преносе хрватски медији.

Према његовим речима, рок до краја године о којима се говори везани су за арбитражну пресуду, али будући да је Хрватска из тог процеса изашла, она не гледа на њих на исти начин као што на то гледа Словенија.

"Оно што је по мени важно је да ми договоримо његову посету Загребу, да ставимо на сто јасну нашу и словеначку позицију и да покушамо да приближимо ставове када је реч о оним деловима граничног питања где нису спорни ставови једне и друге земље. То би био напредак у овом тренутку", додао је Пленковић.

Словеначки премијер Церар изјавио је новинарима да се одвија "врло интензиван дијалог" и да до сада није било напретка.

"Наш став је да морамо да разговарамо о имплементацији арбитраже, на томе доследно истрајавам. И очекујем да ће Хрватска са своје стране направити корак ка приближавању том ставу и да га на крају и призна", рекао је Церар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи