Декларација за дефинисање критеријума трасе ауто-пута

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је Декларацију о критеријумима за дефинисање трасе будућег ауто-пута Београд-Сарајево, чији је предлагач посланик Младен Босић (СДС).

Овом декларацијом предвиђено је да траса пута иде преко Тузле, Брчког и Бијељине, а не како је било првобитно предвиђено, преко Сокоца, Рогатице и Вишеграда до Вардишта.

Декларација о критеријумима за дефинисање трасе будућег ауто-пута није обавезујућа и донели су је углавном посланици са тих простора, рекао је начелник општине Соколац Милован Бјелица, пренели су бањалучки медији позивајући се на Срну.

Бјелица каже да он полаже велику наду у Србију, која је јасна када је реч о траси пута од Беогарада према Сарајеву.

"Када је реч о траси према Сарајеву, Србија је јасна да пут иде са Коридора 11 на Пожегу, Ужице, Котроман, Горње Вардиште. Србија ради пројектну документацију и мислим да ће она брзо започети радове, с тим да ће највећи део финансирати из властитих средстава", рекао је Бјелица.

Он је додао да је сада на БиХ да се определи којом ће трасом ићи овај пут од те тачке, односно од границе са Србијом до Сарајева.

Бјелица је подсетио да је инфраструктура, у складу са Дејтонским мировним споразумом и Уставом, у надлежности ентитета, који треба да обезбеде средства за евентуалне трасе пута.

"Ако се задужује Република Српска, значи Српска одређује и трасу", објаснио је Бјелица.

Oн је навео да је Просторним планом Српске утврђена једна од траса од Вишеграда преко Устипраче, Рогатице, Подроманије, Љубогоште до Сарајева, а да се Српска не може мешати у то ко ће градити ауто-пут кроз Федерацију БиХ.

Бјелица је рекао и да је Просторним планом Срспке предвиђена друга траса из Крајине кроз Посавину и Шамац, преко Брчког, до Бијељине.

Он је појаснио да су ове две трасе предвиђене Просторним планом и Стратегијом транспорста Српске, која је саставни дио Оквирне стратегије транспорта БиХ.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да усвајање у Представничком дому парламента БиХ Декларације о критеријумима за дефинисање трасе будућег ауто-пута Београд-Сарајево, чији је предлагач посланик Младен Босић, угрожава интересе народа на истоку Републике Српске и интересе Српске.

Ђуревић је нагласио да будућа траса ауто-пута преко Вишеграда представља витални елемент опстанка народа и будућег развоја на овим просторима.

Он је навео да је ово, нажалост, још један пример да српски представници у Представничком дому Парламентарне скупштине не заступају интересе Републике Српске.

"Неприхватљива је била и ранија Босићева изјава да траса ауто-пута треба да иде преко Тузле, а ова данас усвојена декларација је за најоштрију осуду јер угрожава интересе народа на истоку Републике Српске и интересе Српске", рекао је Ђуревић.

Он је истакао да ће се борити да буде изграђена и омогући бољу будућност за народ овог краја траса преко Вишеграда, која је усвојена Стратегијом транспорта Републике Српске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво