Документа: Процеси помирења назадују

На трибини Центра за суочавање с прошлошћу "Документа" у Загребу је оцењено да процеси помирења међу постјугословенским земљама знатно назадују.

Председница "Документа" Весна Тершелич рекла је да су након хашке пресуде "шесторици" максимално порасле напетости, посебно између Хрватске и Босне и Херцеговине, као и да су се коментари пресуда хрватског вођства одразили на смањење поверења међу свим постјугословенским земљама, преноси Хина.

Весна Тершелич је подсетила да ће Хашки трибунал, који је оптужио 161 особу и осигурао да сви важни протагонисти рата дођу до суднице, затворити 21. децембра своја врата и оценила да суђења за ратне злочине нису једини могући одговор на велики изазов изградње помирења, него да су више него икада потребни додатни механизми.

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да је кључна реч будућности у региону помирење. Иако будућа збивања не зависе искључиво од тога, помирење људи, политика и држава битно ће утицати и један је од важнијих фактора, рекао је Јосиповић.

"Поносан сам на своје активности јер сам успео придобити људе који су озбиљно размишљали о помирењу, али нажалост нисам добио подршку других политичара, ни левих ни десних", навео је Јосиповић и додао да је гест пијетета врло важан.

Подржао је процес тражења несталих, али је додао да је кључна политичка воља, које данас, сматра, нема ни у једној од три државе – Хрватској, Србији и Босни и Херцеговини, преноси Хина.

"Политика помирења није настављена након мене и данас је помирење даље него пре пет или десет година јер политичке елите те сукобе користе за унутрашње потребе, као и размирице које потпирују са суседним државама", рекао је Јосиповић.

Не треба занемарити жељу дела елита да се истина никад не сазна, јер њихова прошлост није чиста, рекао је Јосиповић.

Он је рекао да је потребна попуно јасна политичка воља, те жеља да се пронађе свака нестала особа, као и пуно комплементарних активности од којих неке неће зависити од деловања влада.

"Погрешна је националистичка догма да добар Хрват, Србин или Бошњак мора мрзети друге. Исправно је да је то онај који се бори за добре и племените односе међу људима и државама", закључио је Јосиповић.

Аналитичар Жарко Пуховски сложио се да процеси помирења слабе и оценио да окретање према мањинама, премда је то нужна либерална политика, неће дати резултате, јер је за помирење потребна озбиљна већина.

Та озбиљна већина данас је подложна националистичким политикама, што је видљиво по бројним показатељима, попут онога да већина у Хрватској тешко осуђују усташе, рекао је Пуховски.

Упозорио је да се и данас о жртвама говори у облику хиљада на овој или оној страни и да би требало поћи не само од тачног броја него и тачног имена и презимена сваке особе и да треба истражити околности страдања сваке конкретне особе.

Национализам пружа мобилизацију емоција и свака политика се поставља у улогу такмаца, који је више страдао у регији, рекао је Пуховски и додао да је један број политичара уплетен у ратне злочине и да се од њих не може очекивати да се суоче с прошлошћу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи