Медији: Хрватска одала пошту ратном злочинцу

Последња хашка пресуда, самоубиство ратног злочинца Слободана Праљка у судници трибунала, комеморација коју је тим поводом организовао Хрватски генералски збор у дворани "Лисински" у Загребу и присуство представника власти на том догађају - нови су поводи и разлози за поделу хрватске јавности.

Да иза величања ратног злочина стоји власт у Хрватској недвосмилено показује чињеница да су комеморацији присуствовала два министра, одбране и бранитеља, Дамир Крстичевић, који је и потпредседник владе и Томо Медвед, као и специјални саветник премијера Андреја Пленковића, Владимир Шекс.

Највеће разочарање Генералског збора је то што комеморацији нису присуствовали генерали, бивши хашки оптуженици, који су касније амнестирани сваке одговорности - Анте Готовина и Младен Маркач.

Тврдњу да ће Хрватска поштовати хашку пресуду, којом је обухваћен и некадашњи државни врх на челу са председником Фрањом Туђманом и сарадницима за удружени злочиначки подухват у БиХ, ставла је под сумњу данас председница Колинда Грабар Китаровић.

Она је, наиме, у Бјеловару, где је привремено изместила свој кабинет, изјавила да неће одузети чин и одликовања генералу Праљку, којег је суд правоснажном пресудом осудио за ратни злочин почињеним у делу БиХ.

Китаровиеваћ је, наиме, рекла да ником неће одузимати чинове и одликовања па ни Праљку јер су се, како каже, они борили "против великосрпске агресије" којој је Хрватска била изложена.

Посланик странке ГЛАС у Сабору Горан Беус Рајхемберг, међутим, каже да председница има законску обавезу да осуђенима у Хагу одузме чинове и одликовања.

"Нажалост, нико не зна шта ће Председница учинити јер је њено понашање у задње време у том смислу прилично непредвидиво. Надам се да неће протећи пуно времена да се одлучи да оштује закон јер ово није преседан. Ово су случајеви слични онима које смо већ имали, постоји и законски модел, а и принцип понашања врховног заповедника у таквим случајевима", рекао је Беус новинарима у Сабору.

Беус сматра и да је скандалозно то што је за осуђеног ратног злочинца одржан минут ћутања у Сабору и одржавање комеморације.

Оценио је и да два Крстичевић и Медвед није требало да буду на комеморацији јер, како каже, они тамо нису били приватне особе, то није био затворени скуп, нити скуп који се одржава викендом или у нерадно време.

"Они су тамо дошли у својој пуној функцији", указао је Беус Раихемберг, који је, иначе, први добио претње смрћу због противљења одавања било какве почасти особи осуђеној за ратни злочин.

У међувремену на централном градском Тргу бана Јелачића поново је постављен плакат са ликом Праљка испод којег се поново пале свеће.

Плакат са ликом Праљка и натписом "Јунак" постављен је одмах након његове смрти, а онда га је неко пре два дана уклонио, да бисе он поново појавио на истом месту и са истим порукама.

Страни медији о комеморацији

И док је велики број страних медија и агенција скандализован понашањем Хрватске због величања ратног злочинца, домаћи су традиционално подељени.

Амерички Вашингтон пост и агенције Асошијетед прес и АФП известили су о комеморацији Праљку, уз констатацију да су јој присуствовали људи из целе Хрватске и актуелне власти.

Под насловом "Хрватски националисти одали почаст генералу осуђеном за ратне злочине", Пост на самом почетку пише да су комеморацији присуствовала и два министра актуелне владе.

Наводи и да је окупљање организовало удружење хрватских генерала "демонстрирало нови узлет национализма у најновијој чланици ЕУ".

Додаје се и да многи Хрвати сматрају Праљка херојем упркос чињеници да је осуђен за ратне злочине који укључују убиства, прогон и нехумани третман муслимана у БиХ почетком деведесетих година.

И немачки Дојче веле је у извештају са комеморације Праљку констатовао да је смрти хашког осуђеника "наљутила многе Хрвате који њега и осталу петорицу осуђених сматрају ратним херојима".

Подсећа да су загребачки градски аутобуси бесплатно развозили Праљкове обожаваоце по граду, али и да су на комеморацији била присутна два владина министра, али и низ високих званичника владајућег конзервативног ХДЗ-а.

Радио Слободна Европа је такође објавила извештај са комеморације под насловом "Хрвати одали почаст осуђеном ратном злочинцу", уз подсећање да је премјер Андреј Пленковић најпре оштро осудио "дубоку моралну неправду" хашке пресуде херцеговачкој шесторици, да би касније ретерирао и устврдио да Хрватска, као чланица УН и ЕУ, поштује пресуде тог суда.

Домаћи медији подељени 

Ријечки Нови лист из пера коментаторке Сање Модрич објавио је текст под насловом "Премијер на комеморацији Праљку" у којем стоји да су Пленковићеви непроглашени емисари, политичари над којима је на комеморацији у част Праљку лебдео премијеров аватар, били потпредседник владе и министар одбране Крстичевић, министар бранитеља Медвед, затим Пленковићев посебни саветник Шекс, као и Пленковићев заменик у ХДЗ-у Милијан Бркић.

Тој Пленковићевој четворици треба, како се наводи, припојити и петога - министра полиције Божиновића.

"Ако на комеморацији јуче нисте запазили Андреја Пленковића, нисте добро гледали. Пленковић је, сасвим поуздано, био тамо, и то у првим редовима, иако га нико није успео сликати", наводи Нови лист и констатује да је премијер Пленковић, дакле, и те како учествовао "у величању Праљка као хероја и највећег хрватског сина".

С друге стране портал Дневно.хр објавио је коментар у којем се оштро критикује то што комеморацији није присуствовао државни врх, већ свега пар министара.

"Не, неко им је забранио да дођу. Поручио им да то баш не би било добро за њихову политичку будућност. У сувереној и самосталној држави, они би сами одлучили хоће ли доћи или не. А у држави која има самопоштовања и која заслужује да буде независна, дошли би сви", наводи овај портал.

Додаје да је очито да влада нема став да је Праљак ратни злочинац, јер да има у том случају би присутво било којег члана владе комеморацији био прворазредни скандал, и недоустив с моралног и политичког становишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво