Ветар оставио регион без струје, отежан саобраћај

Олујни ветар који дува у целој Хрватској направио је проблеме у саобраћају, а посебно се осећа у Горском котару. Због ветра у Словенији и Босни и Херцеговини многа домаћинства остала без електричне енергије.

У делу Хрватске код Горског котара затворени су сви државни и локални путеви, пре свега због опасности од пада стабала на коловоз и отежаног уклањања истих.

Део ауто-пута Ријека–Загреб отворен је само за путничка возила, док је на Јадранској магистрали између Новог Винодолског и Сења забрањен саобраћај за аутобусе на спрат, мотоцикле и возила са камп приколицама.

Хрватски ауто-клуб упозорава и на мокре коловозе и могуће одроне у Истри, Хрватском приморју, Горском котару, централној и северозападној Хрватској.

Раније данас затворен је био гранични прелаз Грушковје–Мацељ са Словенијом због одрона и стабала на коловозу али и одрона земље.

Због олујног ветра и јаких киша неколико путева у Словенији је непроходно, а бројна домаћинства у земљи остала су без струје и воде.

У централном делу Словеније у округу Љубљане око 18.000 домаћинстава остало је без струје, док је још 10.000 потрошача у мариборском округу такође без струје, саопштила је компанија Електро Марибор, преноси агенција СТА.

Ветар је оборио многа стабла због чега су непроходни и главни путеви, док је аутопут Драженци-Грушковје који води ка Хрватској затворен због одрона.

На северозападу земље затворене су основне школе, а у Корушкој и Цељу ветар је однео кровове са неколико кућа и продавница.

Такође, у појединим деловима земље дошло је и до пораста нивоа река и потока због киша и запушених канала, а како су званичници најавили у току поподнева ће можда доћи и до поплава.

У БиХ јаки удари ветра направили су штету у неколико општина.

У Тешњу је оборен минарет и оштећена џамија, због чега је оштећено и више трговачких објеката који се налазе у близини, преноси Фена.

У насељу Јеваџије оборена је кровна конструкција са стамбеног објекта, а у месту Радуша дошло је до обарања електричног стуба и кидања електро-водова.

На територији општине Маглај јак ветар такође је рушио стабла и кровове са кућа.

На снази је и даље ванредно стање на регионалном путу Турбе–Бањалука, а јаки удари ветра забележени су и на осталим путевима у БиХ, а посебно на деоницама у планинским пределима.

Како се наводи, возачи се упозоравају на могућност урушавања стабала, као и на учестале одроне земље или камења на коловоз.

У Бањалуци налети ветра достижу и до 100 километара на сат, а повређене су три особе када је ветар на две локације срушио кров, преноси РТРС.

У том граду оштећено је шест моторних возила, порушен већи број стабала, реклама, саобраћајних знакова и комуналне опреме, а на снази је и даље наранџасти метео-аларм.

Због невремена, бројне општине у Српској и даље су без струје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво