Тужилаштво БиХ: Забрана напуштања БиХ за Јахића

Босанскохерцеговачко тужилаштво је најавило да ће данас доставити суду захтев за одређивање посебних мера забране за ухапшеног аташеа Амбасаде БиХ у Холандији и пуковника Оружаних снага БиХ, Ениса Јахића, који се сумњичи да је починио ратни злочин над српским цивилима у Коњицу током рата у БиХ.

"Мере забране које ће бити предложене, односиће се на забрану напуштања Босне и Херцеговине, као и забрану састајања са сведоцима и осумњиченим у предмету", навели су из Тужилаштва БиХ, те истакли да је у току опсежна истрага која се односи на ратне злочине над жртвама српске националности.

Тужилаштво је то одлучило након саслушања Јахића, који је ухапшен у понедељак на граничном прелазу на уласку у БиХ, након чега је предат Тужилаштву.

Јахиће се терети у склопу предмета Брадина, а раније је у вези са тим предметом приведено 13 особа који се терете за исто кривично дело.

Јахић је, наиме, под истрагом због злочина против човечности почињеног на подручју Коњица и околине током маја 1992.

Према наводима босанских медија, Јахић је био један од оних који су командовали нападом на село у којем су били настањени претежно Срби, јер је био на челу посебне полицијске јединице из Коњица.

У мају 1992. у селу Брадина убијено је неколико десетина цивила српске националности, док су остали прогнани, а куће су им запаљене, као и месна православна црква.

У нападу на то село стрељана су и двојица дечака, од пет и шест година.

Иначе, Јахић је 2014. одликован америчким Орденом за заслуге у заједничкој служби за, како се наводи, учествовање у програму размене у штабу CENTCOM америчких оружаних снага у Тампи, Флорида, где је две године радио на пословима стратешког планирања и војне анализе.

За тринаесторицу Јахићевих сабораца ухапшених раније, Тужилаштво БиХ је затражило одређивање једномесечни притвор.

Како је саопштило Тужилаштво, њима је притвор одређен због опасности да би боравком на слободи могли да ометају истрагу прикривањем доказа и утицањем на сведоке и саучеснике, као и зато што би њихово пуштање на слободу могло изазвати узнемирење јавности.

Према тумачењу инспектора Одељења за ратне злочине МУП РС Симе Тушевљака, сходно пресудама Хашког трибунала, очекује да Тужилаштво БиХ осумњичене оптужи за геноцид почињен над Србима.

"Ратни злочини почињени над Србима у Коњицу имају сва обележја геноцида, те очекујемо да ће Тужилаштво БиХ све ухапшене, као и друга лица, оптужити за геноцид", рекао је Тушевљак.

Објашњава да се ухапшени терете за удружени злочиначки подухват, уништавање имовине, убиства, силовања, нехумано поступање према цивилним заробљеницима, формирање логора кроз које је прошло више од 2.000 особа, убиство најмање 178 људи, уништавање 40 села и заселака, свих православних објеката - црквене имовине, те етничко чишћење комплетног српског становништва на подручју општине Коњиц.

У вези са догађајима у Коњицу, ПУ Требиње је доставила Тужилаштву БиХ 53 извештаја, док је у протеклом периоду одговорено на више захтева и поступљено по 48 наредаба тужиоца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво