Пуховски: Комеморација Праљку је милитаризована

Политички аналитичар Жарко Пуховски коментарисао је данашњу комеморацију осуђеном ратном злочинцу Слободану Праљку на којој је интонирана државна химна и коришћен грб Хрватске, истакавши да то не види као проблем толико колико је проблематично то што се председник Генералског збора, организатора овог догађаја, појавио у униформи што, како је рекао, милитаризује овај скуп.

"Постоји закон о употреби химне и грба који строго узевши ово не би допустио, али толико се уобичајило да се химна употребљава у приликама које нису примерене с партиотског становишта да ми се ово не чини као проблем. Већи је проблем што је Павао Миљавац дошао у униформи, што показује милитаризацију догађаја, проблем је што је полиција блокирала паркиралиште за људе који ће доћи на комеморацију, што је Полицијска управа допустила да се за потребе једног цивилног удружења чини тако нешто", рекао је Пуховски за загреачку Н1 тв.

Пуховски је комеморацију оценио као, како је рекао, "неку врсту игре државне и цивилне свечаности".

"Покушава се играти на танкој линији између директног увлачења и неувлачења државе па је нађен некакав компромис. Хиљаде људи је удружено у бли и тузи за Праљком. На комеморацијама се не тапше, а овде се то радило. Хтело се показати да је Праљак херој", рекао је Пуховски.

Поводом присуства потпредседника владе и министра одбране Дамира Крстичевића и његовог колеге Томе Медведа, задуженог у влади за хрватске ветеране, да присуство потпредседника Сабора Милана Баљка и других политичара и чланова владајуће ХДЗ, Пуховски је рекао да ово није приватни, већ јавни тренутак.

"Постоји нека формула када се политичари појављују у приватном својству. Ово није приватни већ јавни тренутак и тешко је рећи да неко ко представља владу наступа приватно. Хтело се дати нешто између, нека врст несврстане политике. Имате таман толико да кажете јесмо али нисмо. Два различита става премијера (у односу на хашку пресуду) показују да ни влада нема став", рекао је Пуховски.

Подсетио је да је премијер Андреј Пленковић променио став о хашкој пресуди, додавши да је то његово право.

Пленковић је, наиме, у свом првом реаговању рекао да је последња хашка пресуда херцеговачкој "шесторки" неприхватљива и да ће влада испитати све политичке и правне механизме како би је оспорила, да би након три дана ублажио свој став и рекао да влада прихвата пресуду.

"Можда је био под шоком. Али ти људи нису у стању да кажу да су се залетели. Политички гледано, ствар је једноставна. Или ће се бавити ониме што је добро и дистанцирати се од дела Туђманове политике или се за њу залепити и оштетити Хрватску. Највећа опозициона странка такође подржава фикцију о Туђману. То је политичка некрофилија...", оценио је Пуховски.

Проблем за Хрватску Пуховски види у социјализацији ратних злочина.

"Они постају део нас, ми смо на 50 посто доведени до тога да су то и наши злочини", рекао је Пуховски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи