Одржана комеморација ратном злочинцу Слободану Праљку 

У одсуству хрватске председнице и премијера, а у организацији Хрватског генералног збора, у загребачкој дворани "Ватрослав Лисински" одржана је комеморација генералу Слободану Праљку, којем је осуђујућом пресудом Хашког трибунала потврђена затворска казна за ратни злочин почињен у делу БиХ.

Праљак је по изрицању правосудне пресуде попио отров у судници Трибунала, а пар сати касније умро је у оближњој болници.

Комеморацији су присуствовали министри одбране и ветерана, Дамир Крстичевић и Томо Медвед, затим бројни политичари – Мирослав Туђман, Владимир Шекс, Никола Штедул, Лука Бебић, Иван Пенић, Здравко Томац, Жељко Сачић, Перо Ковачевић, Јосип Лучић, Андрија Хебранг...

Комеморацији су присуствовала и два такође осуђеника за ратни злочин – Мирко Норац и Дарио Кордић. 

У првом реду међу највишим представницима седео је хрватски певач који глорификује усташтво Марко Перковић Томпсон, а присутан је био и потпредседник Сабора и заменик председника ХДЗ-а Миљан Бркић.

Председница Колинда Грабар Китаровић је данас у Бјеловару, а премијер у Паризу. 

Генерал Маринко Крешић, секретар Генералног збора, оценио је за телевизију Н1 да је њихово одсуство порука народу.

"То је порука народу, то је порука ветеранима. Они, како се понашају, казниће их бирачи", истакао је Крешић.

Иначе, прве изјаве највиших званичника Хрватске, да је пресуда херцеговачкој шесторки неприхватљива, осудили су и представници међународне заједнице и део хрватске јавности, комеморација је уприличена, а на њој је Праљак практично проглашен "мучеником".

Бркић, међутим, за Вечерњи лист каже да је на комеморацију дошао свом саборцу.

"Својим чином генерал Праљак издигао се изнад властите слободе јер му је истина била дража", рекао је.

Говорници на комеморацији, међу којима је био и Мирослав Туђман, неуобичајено за такав догађај, поздрављани су аплаузима.

"Слободан Праљак није ратни злочинац. Он је с презиром одбацио неправедну пресуду. Његова пресуда је увреда за сваку правду. То је театар апсурда. Праљак не би био Праљак да није уступио пред пристрасним судијама. Ниједан минут није желео да живи као ратни злочинац", рекао је Туђман, који је Праљка прогласио "људином којој нико није раван".

Сви говорници и сви присутни сматрају пресуду Праљку и "петорици" неправедном и неприхватљивом.

Иначе, комеморација је започела рецитовањем Гундулићеве химне слободи.

Дворана "Лисински" је била препуна обожавалаца и симпатизера генерала Праљка, осуђеника за ратни злочин, који су се пре комеморације уписали у књигу жалости отворену тим поводом.

У предворју дворане је био постављен видео-бим за оне који нису могли да уђу у салу.

Иначе, Загреб је од јутрос практично блокирани град због комеморације. Многе улице су блокиране, а после подне ће за Праљка бити одржана миса.

У делу хрватских медија поставља се питање одржавања те комеморације и учешћа државе у организовању тог догађаја с обзиром на то да га је организовала једна невладина организација, а да је истовремено за његово обезбеђење ангажован велики број припадника полиције.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво