Позив на дијалог Хрватске и Србије

Игманска иницијатива позвала је владе Хрватске и Србије да почну преговоре о отвореним питањима произашлим из распада бивше Југославије и рата који је уследио. Посланици владајуће коалиције у Србији и ЛДП подржавају идеју о успостављању Савета поверења. СРС против, СНС се пита "чему то".

Игманска иницијатива, која окупља више од 140 невладиних организација из Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе, подржала је идеју председника Српског народног већа Милорада Пуповца да се успостави Савет поверења између Хрватске и Србије.

У отвореном писму двема владама, које су потписали Александар Попов за Србију, Зоран Пусић за Хрватску и Вехид Шехић за БиХ, истиче се да је у односима Хрватске и Србије нарочито забрињавајуће погоршање односа међу владама. 

"Земље које нису у стању да кроз дијалог и механизме билатералних преговора решавају своје међусобне проблеме и спорове и које врућом реториком погоршавају стање у региону раде на сопствену штету дискредитујући сами себе као партнере и кандидате за улазак у велику заједницу европских народа", истиче се у писму Игманске иницијативе.

Медији преносе изјаву Попова да је Хрватска тужбу за геноцид против Србије припремила још 1999. године, при чему је изразио жаљење због тога јер се ништа није урадило како би се отклонили разлози за постојање те тужбе, као и противтужбе коју је најавила Србија.

Владајућа коалиција у Србији подржава иницијативу

У интересу је српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији да се односи две државе, без обзира на тужбе и контратужбу, одвијају и да се омогући живот људима на обе стране, рекла је портпаролка ДС-а Јелена Триван.

"Србија подржава све такве иницијативе", рекла је Триван новинарима у Скупштини Србије.

Посланик СПС-а Ђорђе Милићевић је, такође, рекао да подржава иницијативу Пуповца, али да подржава и покретање контратужбе против Хрватске, како би се коначно сазнала истина.

"Мислим да је идеја (Пуповца) заснована на оном што је Србија покушавала да учини током протеклог временског периода, да оно што се дешавало у прошлости оставимо тамо где треба да остане, да ту књигу затворимо и да и Србија и Хрватска крену у један европски пут", рекао је Милићевић.

Шеф посланичке групе ЛДП Чедомир Јовановић сматра да и Србија и Хрватска треба заједно да раде на изградњи већег степена поверења између две државе, а као проблем навео је чињеницу "да је за то потребан политички заокрет".

Потенцирање националних питања и подизање националних тензија је последица одсуства јасне политике и визије којом би се одговорило на проблеме, оценио је  Јовановић.

"Нама нису потребне декларације и театрална извињења. Оно што нам је потребно је отварање простора за слободан и несметан живот који би унео мир у односе Србије и Хрватске, потребан и једном и другом друштву", навео је Јовановић.

Радикали против

Посланица СРС Вјерица Радета рекла је новинарима да Пуповац нема никакав легитимитет да говори у име српског народа.

"То што покушава Пуповац, заправо је извршавање налога (премијера Хрватске) Иве Санадера", рекла је Радета и додала да СРС одавно сматра да Србија са Хрватском треба да има посебне односе, "сведене на минимум дипломатских". 

"Са представницима те државе (Хрватске) која отворено заступа усташку идеологију, не може ова држава да разговара све док се Република Српска крајина не врати Србима, односно буде ослобођена од окупације Хрватске", навела је Радета.

Заменик председника СНС Александар Вучић, је раније, коментаришући иницијативу, рекао да не зна чему то, кад Хрватска која је "починила најстрашније злочине над српским народом" гони Србију за геноцид.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво