Линта: ЕП треба да тражи да се Хрватска дистанцира од Туђмана

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта апеловао је на Европски парламент да донесе резолуцију којом ће од Хрватске тражити да се дистанцира од бившег хрватског председника Фрање Туђмана, бившег министра одбране Гојка Шушка и бившег начелника Главног штаба Хрватске војске Јанка Бобетка.

У писаној изјави достављеној медијима, Миодраг Линта подсећа да је осуђујућом хашком пресудом шесторици бивших лидера самопроглашење републике Херцег Босне посмртно пресуђено и Туђману, Шушку и Бобетку да су били вође удруженог злочиначког подухвата са циљем етничког чишћења Бошњака и Срба из дела БиХ.

"Туђман и Шушак су, са осталима, учествовали и у удруженом злочиначком подухвату са циљем етничког чишћења Срба са простора Крајине и хрватских градова", навео је Линта и истакао да би траженом резолуцијом Европски парламент требао, између осталог, да тражи да "хрватска председница Колинда Грабар Китаровић уклони бисту ратног злочинца Фрање Туђмана из свог кабинета и да се укине назив аеродрома у Загребу који носи име Фрање Туђмана".

Сматра и да би требало укинути називе бројних улица, установа, мостова, обала, тргова и паркова које носе име Фрање Туђмана и да се уклони преко 80 споменика и биста са његовим ликом који се налазе на јавним местима у десетинама хрватских градова. 

Званичници Европске уније, држава чланица Европске уније, осталих међународних организација и држава не би смели из моралних и цивилизацијских разлога да прихвате посету кабинету хрватске председнице све док се у њој налази биста "ратног злочинца Фрање Туђмана".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи