Обнова Саборне црквe у Мостару ближи се крају

Поред Старог моста у Мостару, још један од симбола града - православна Саборна црква, уништена је током рата. Крај радова на обнови је близу, пре свега захваљујући помоћи из Републике Српске и Србије.

Током рата у Босни и Херцеговини порушено је близу 800 верских објеката. Највише џамија, затим православних и католичких цркава. Црква Свете Тројице - или саборна мостарска, минирана је 1992. године. Импозантна грађевина, висока чак 30 метара сведена је на метар основе који је штрчао из земље. Обнова, или боље рећи, изградња нове цркве, траје већ седму годину.

У цркву је уграђено 70 одсто камена из старе цркве, Након експлозије њени делови летели су стотинама метара, по целом Мостару.

Места састава старог и новог камена се препознају по боји. Они који су га ређали надају се да нико више неће морати да крпи богомоље.

"Очекујемо да црква неће више никоме сметати и да ће ту бити још много векова", каже радник Предраг Терзић.

На питање каква је људска разлика између њих који граде и оних који руше цркве и џамије, Херцеговци дисквалификују поређење.

Радни кна обнови цркве сматра да се рушитељи не могу називати људима.

Саборна црква би требало да буде потпуно завршена до 2020. године када епархија слави 800 година од оснивања. Од 25 хиљада Срба пре рата, у Мостару их је сад тек око четири хиљаде. У цркви кажу, да журе због тих преосталих.

Мостарски парох Радивоје Круљ напомиње да православна црква за Србе у Мостару значи живот.

"И за све грађане града Мостара она један од симбола по коме је разгледница града увек била препознатљива", каже Круљ са надом да ће то она опет и бити.

Нису желели да туже град, кантон и Федерацију.

"Ми смо се трудили да изграђујемо помирење, да изграђујемо суживот и да обнова Саборне цркве буде истовремено допринос обнови Мостара и допринос суживоту и помирењу", поручује Круљ.

Обнову цркве су у највећој мери омогућили порески обвезници из Републике Српске и Србије, преко својих институција – владе и председника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво