Комеморација Праљку у понедељак у Загребу

Хрватски Генералски збор званично је потврдио да су завршене све припреме за одржавање комеморације осуђеном ратном злочинцу Слободану Праљку, у понедељак у дворани "Ватрослав Лисински" у Загребу, на којој ће бити изведена државна химна, а отпеваће је клапа "Свети Јурај", Хрватске ратне морнарице.

Председник Хрватског генералског збора Павао Миљавац потврдио је да већ неколико дана раде на сценарију комеморације Слободану Праљку, осуђенику за ратни злочин над босанским муслиманима.

"Сценарио је искоординиран са породицом и најближим пријатељима", рекао је Миљавац.

Политички аналитичар Жарко Пуховски сматра да је Праљак је по садржају ратни злочинац, али га је по форми највише руководство Хрватске прогласило јунаком.

"У том погледу Генералски збор се може покрити тако да делује у складу са вољом највишег државног руководства. Не браним то, само кажем да се ствар може оправдавати", каже за портал Индекс Пуховски.

Према његовим речима, много већи проблем је то што је државно вођство прихватило Праљка као јунака.

На констататацију да је премијер Андреј Пленковић на крају ипак рекао да поштује пресуду хашког трибунала, Пуховски каже да је то урадио пошто је добио по прстима.

"Пленковић то уопште није рекао у првој реакцији, колико год се (бивши хрватски шеф дипломатије) Давор Иво Штир трудио да објасни да влада то цело време говори", напомиње Пуховски.

Хрватска влада то не говори све време, каже Пуховски и истиче да је влада "врло јасно одбила да прихвати ту пресуду и ту нема никаквог спора.

"Сад се (Пленковић) мало повлачи", навео је Пуховски.

Срећом у несрећи, Пуховски сматра, то што је Праљак својим писмом дао до знања да не жели велику сахрану.

Иначе, додао је, они би за њега организовали велики погреб, а сад то, каже, не могу. "То је све последица чињенице да се Праљак третира као великог јунак хрватске нације. Напомињем, да је то направио Младић то би се прогласило кукавичким чином ратног злочинца", каже Пуховски.

Објашњава да је Праљак сада практично прихваћен као светац.

"Односно, за оне који верују у логику зомбија, као Жељка Маркић, онда је он застава. Само код зомбија мртвац може бити коришћен као застава. То је могуће само у Ноћи живих мртваца. Ако се то не прихвати, ако се схвати да нисмо у Ноћи живих мртваца, онда је реалност таква да је Слободан Праљак први хрватски јунак у задњих неколико дана", оценио је Пуховски, који сматра да је Генералски збор последњи којем треба приговарати због овога.

Пре свега, додао је, треба приговарати Дневнику Хрватске радио-телевизије од 29. новембра, на дан изрицања пресуде, затим, како је рекао, неукусним реакцијама председнице, премијера и готово свих из опозиције.

"Ради се о томе да се читаво државно вођство, укључујући опозицију између мртвог Туђмана и будућности државе определило за мртвог Туђмана. То је политичка некрофилија", закључио је Жарко Пуховски.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи